Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Любое государство это неизбежно возникающая структура социальных паразитов ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Органічний законопроект зареєстровано у Верховній Раді України
Автор: Станислав Власенко      Дата: 07.12.2016 12:11


     Законопроект «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» зареєстровано 24.11.2016 у Верховній Раді України під номером 5448. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60576.
     
     З цього приводу Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий зазначив наступне: «Ми зробили наступний крок в рамках реалізації стратегії Мінагрополітики «3+5» та плану дій Уряду. В Україні є унікальний потенціал для створення органічної продукції, який використовується на сьогоднішній день лише на 10%. Цей Закон створює додаткові можливості для розвитку галузі. Загалом Закон сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції і розширенню зовнішніх ринків її збуту. Закон гарантуватиме споживачам впевненість у продуктах, маркованих як органічні, що позитивно впливатиме на захист операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції і забезпечить прозорі умови ведення господарської діяльності у сфері виробництва та обігу органічних продуктів».
     
     Цю подію ключові учасники органічного ринку коментують наступним чином:
     
     · Олена Березовська, президент, Спілка виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна»: «Цей проект Закону та роботу над ним можна сміливо ставити у приклад як важливий для розвитку економіки регуляторний документ, створений у співпраці державної влади України як сторони, яка має право створювати такі документи, і громадян України, які мають право впливати на рішення влади. Найважливішим є той факт, що ми разом ставили головні цілі – зробити регулювання органічного ринку України гармонізованим з нормами та стандартами відповідного законодавства Європейського Союзу, що в подальшому дасть підстави для взаємовизнання законодавчих актів органічного виробництва між Україною та ЄС, та зберегти той «органічний» потенціал та кожного окремого органічного виробника, які вже існують понад 10 років в Україні. Остання аналітика ринку говорить, що головним для успішного розвиту сектору є підвищення, навіть формування, довіри до органічного продукту зі сторони споживачів та до органічного виробництва зі сторони аграріїв та інвесторів, що і забезпечує даний Законопроект, створюючи прозору можливість прослідковуваності всього процесу органічного виробництва та вільний доступ до Реєстрів органічних виробників та органів сертифікації, чітку відповідальність за порушення законодавства у сфері органічного виробництва зі сторони всіх гравців ринку та зрозуміле і захищене державою маркування органічного продукту для кінцевого споживача. Ці акценти, які важливі для мене особисто як людини, яка представляє інтереси учасників ГС «Органічна Україна» перед державною владою, дозволять посилити чесну конкурентоспроможність та позитивний імідж органічного продукту і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках, що дозволить Мінагрополітики впевнено ставити органічне виробництво у реалізовані пріоритети аграрної стратегії України».
     
     · Сергій Галашевський, директор, сертифікаційний орган «Органік Стандарт»: «Гарна новина! Закон урегулює внутрішній органічний ринок та забезпечить подальший динамічний розвиток органічного виробництва в Україні. Важливо, щоб він не створив додаткові бар’єри для експорту з Україні органічного продукції за стандартами Європейського Союзу».
     
     · Катерина Шор, менеджер сільськогосподарських проектів, Інформаційний центр «Зелене досьє»: «Ми сподіваємось на швидке проходження та ухвалення цього законопроекту Парламентом та Президентом. Адже імплементація цього закону дасть змогу, з одного боку, підвищити рівень конкурентоспроможності вітчизняних сільгоспвиробників і відкриє нові шляхи на ринки країн ЄС, де органічна продукція користується великим попитом, з іншого боку, надасть більших гарантій споживачу щодо високої якості та користі органічної продукції через закладені в ньому механізми контролю та відповідальності виробників».
     
     · Ксенія Гладченко, директор, консультаційний орган «КьюС»: «Роботу над новою редакцією Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» було розпочато влітку 2015 року. Група експертів об`єднана єдиною метою – розробити закон таким чином, щоб регуляторні рамки, впроваджені в Україні, максимально відповідали міжнародним практикам органічного виробництва та законодавству Європейського Союзу – найбільшого торговельного партнера України щодо органічних продуктів. Ми вважаємо, що ухвалення цієї версії закону великим досягненням для всього органічного сектору України. Дякуємо за ефективну взаємодію усім залученим сторонам. Зі свого боку ми робитимемо все можливе, щоб ця версія закону й надалі вдосконалювалася і захищала інтереси розвитку органічного сектору України».
     
     · Валентина Сабельнікова, директор, органічне тепличне господарство «Organic Villa»: «Дивлячись на те, як довго ухвалюються створені закони у нас в країні, ми, виробники, не можемо чекати. Щодня з'являються нові префікси до назв продуктів харчування, що вводять в оману споживачів. Це робиться навмисне для отримання прибутку. Те, що виробники агресивного землеробства і виробництва підривають органічний ринок – одна біда, а те, що кожний день завдається значна шкода здоров'ю дітей – це трагедія. Тому, зі свого боку, я проводжу і буду проводити роз'яснювальну, просвітницьку роботу в соціальних мережах, публічно. Закликаю виробників органічних продуктів, а також всіх небайдужих громадян виявляти тих виробників, які маркують свою продукцію з префіксами «ЕКО», «БІО», «НАТУРАЛЬНЕ» і т.д., фотографувати і викладати в мережі з відповідними коментарями. Таким чином, ми зсередини швидше наведемо порядок».
     
     В свою чергу, Наталія Прокопчук, менеджер швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні» Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL), додає: «Важливо, щоб новий органічний закон, коли його буде доопрацьовано в комітетах Верховної Ради України та ухвалено, зміг і де юре, і де факто врегулювати сферу органічного виробництва і споживання та сприяти розвитку органічного ринку в Україні. Адже, захист прав споживачів та захист від нечесної конкуренції – є ключовими цілями вектору, який вибрали громадяни України. Попереду – великий обсяг роботи щодо розробки підзаконних актів та впровадження закону в дію, що потребує об'єднання зусиль органів державної влади, громадських організацій, приватних підприємств та міжнародних проектів/партнерів».


Автор: Станислав Власенко прочтений: 247 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 12062
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика