Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Зри в корень! © Козьма Прутков

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Начальник Київської митниці Тупальський провернув корупційні схеми на 270 млн. гривень – нардеп Немировський
Автор: Костюк      Дата: 21.04.2017 16:47


Начальник Київської митниці Тупальський провернув корупційні схеми на 270 млн. гривень – нардеп Немировський      21 квітня 2017 року, в агентстві УНІАН відбулась прес-конференція народного депутата України Андрія Немировського, під час якої депутат звернувся до керівництва НАБУ, ДФС, ГПУ, СБУ та НАЗК, щодо шахрайських схем в.о. начальника Київської міської митниці та начальника митного поста "Столичний" Сергія Тупальского.
     
     Зокрема, Андрій Немировський заявив про відсутність реакції з боку правоохоронних органів, відносно фактів протиправної діяльності Київської міської митниці, виявлених та висвітлених ЗМІ під час журналістських розслідувань.
     
     Відео-звернення з прес-конференції: https://ovva.tv/unian-konferencii/obrashtenie-k-rukovodstvu-nabu-dfs-gpu-i-sbu-otnositelno-moshennicheskih-shem-kievskoj-tamozhni-full?utm_source=all&utm_medium=player&utm_campaign=media
     
     Повну версію відео з прес-конференції можна скачати тут: http://dropmefiles.com/1etVR
     
     «Хочу звернутись до керівництва НАБУ, НАЗК, СБУ, ДФС та Генеральної прокуратури з приводу перевірки фактів незаконної діяльності в.о. начальника Київської міської митниці та начальника митного поста "Столичний" Сергія Тупальского, - розпочав свій виступ народний депутат. - Діяльність цього високопосадовця привертає увагу не тільки тому, що останнім часом багато корупційних схем за його участю було опубліковано в ЗМІ, а й тому, що завдяки зв'язкам цієї людини з керівниками правоохоронних органів, заяви громадськості, журналістів та народних депутатів нахабно ігноруються цими органами, які не хочуть помічати очевидні факти і схеми корупційної діяльності», - зазначив Андрій Немировський.
     
     Депутат нагадав, що у 2010 році Сергієм Тупальским разом з рідним братом Олександром Тупальским було засновано митно-брокерську компанію ТОВ "Тріумф-СВ", яка і до сьогоднішнього дня займається комерційною діяльністю, хоча Сергій вже, нібито, "на папері" не має до неї відношення. За свідченням А. Немировського, юридична адреса компанії співпадає з місцем реєстрації та фактичного проживання Олександра Тупальского (на столичних Вітряних горах.).
     
     «Схема роботи дуже проста, - розкриває подробиці нардеп.- Як тільки Сергій Тупальський приходить керувати черговим митним постом, він намагається перенаправити усі найприбутковіші підприємства та організації оформлювати документи саме через фірму свого брата. Наприклад, з січня по серпень 2015року Тупальский очолював митний пост «Святошин», де оформленням вантажно-митних декларацій почала займатися саме «Тріумф-СВ», про яку до нового керівника на «Святошин» навіть ніхто не чув. За вісім місяців через неї було оформлено 475 вантажно-митних декларацій.
     
     Також до серпня 2015 року на посту «Столичний» через «Тріумф-СВ» було оформлено тільки 86 декларацій, а вже з серпня 2015 року, коли Тупальський почав працювати на цьому посту, по січень 2016 року вже 269», - повідомив журналістам Андрій Немировський.
     
     Народний депутат зазначив, що згідно ЗУ "Про засади запобігання і протидії корупції" рідний брат відноситься до близьких осіб, а конфліктом інтересів вважається суперечність між особистими майновими, немайновими інтересами особи чи близьких їй осіб та її службовими повноваженнями, наявність якої може вплинути на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, а також на вчинення чи невчинення дій під час виконання наданих їй службових повноважень.
     
     За словами А.Немировського, це не єдиний факт, який було викрито ЗМІ в журналістських розслідуваннях, і за яким зазначені особи звертались до органів, які займаються протидією корупційним злочинам.
     
     Зокрема, одна із схем викрита журналістами на посту «Столичний» (ТОВ «Софія промтех»), за якою однією із фірм не зазначалася реальна вага та замінювались в документах реальні якісні показники товару, змінилася на більш цікаву схему, яка полягає в наступному.
     
     Схема шахрайства
     
     За даними розслідування, в митній декларації тепер вказують реальний товар (описують, наприклад тканину, яка вона є). Але митну ціну вказують мінімально можливу. Як приклад, тканина може бути із ввізним імпортним митом в 0%, 1%, 2%, 5%, 8%. Митна ціна ризику для неї складає 3,3 дол/кг и 3,75 дол/кг на всю тканину. В декларації заявляють тканину зі ставкою мита 8%, а ціну ставлять 2,2 дол/кг, а то і 0,5 дол/кг при реальній ціні ризика 3,75 дол/кг.
     
     Для того, щоб визначити справжні характеристики товару та ціну ввізного мита, товар направляється в лабораторію. Лабораторія винесе рішення про те, який це саме вид тканини, щоб потім правильно визначити суми ввізного мита. Тільки після того, як лабораторія визначила що це за вид тканини - декларація відправляється в тарифний відділ для визначення ціни.В підсумку митниця за результатами експертизи знає, який це товар і може визначити на нього ціну.
     
     В приведеному вище випадку з тканиною, необхідно дати ціну не нижче, ніж ризикова ціна, тобто підняти її необхідно з 2,2 дол/кг до 3,75 дол/кг.Але в чому ж полягає хитроумна схема?
     
     За той період - це приблизно 30-45 днів - поки лабораторія виносить рішення з визначення «Що це за товар?», юридична особа, яка цей товар завезла (імпортер по митній декларації) просто припиняє своє існування і закривається. Таким чином, мито до бюджету платиться набагато менше, ніж необхідно, за рахунок доплати. А компанія по суті вже не існує і доплату стягнути нема с кого. Наприклад, за фактами, які оприлюднив народний депутат, компанія ТОВ "КІЙ ТОРГ" за 10 днів оформила 80 контейнерів з тканиною за такою схемою. І поки лабораторія видасть рішення про товар, а митниця порахує суму доплати до бюджету України, ТОВ "КІЙ ТОРГ" закриється і доплатити буде просто нікому. Бюджет не отримає гроші.
     
     Андрій Немировський також повідомив, що аналогічна схема недоплати діє і по взуттю.
     
     «З березня 2017 року весь потік тканини з Одеського порту був перенаправлений до Києва на пост «Столичний», оформлення якого діє за такою ж схемою: тканина заявляється за заниженою вартістю, а так як митниця повинна перевірити вагу та характеристики товару, щоб виявити вартість вантажу, митниця відбирає зразки для визначення митного коду товару, а суб'єкт, який не хоче чекати експертизи і платити за простій товару, подає тимчасову декларацію, за якою сплачує до бюджету копійки від реальної вартості, і зникає з цим вантажем.
     
     По завершенню експертизи лабораторією компанія вже не існує, а відтак нема з кого стягнути борги», - зазначив Немировський.
     
     За його інформацією, тільки за березень 2017 р., шістьма фірмами–примарами, як їх називають у Києві, було оформлено біля 200 контейнерів з тканинами за такою ж схемою. Це спричинило бюджетних втрат приблизно на 50 млн грн.! Загалом, за інформацією депутата, збиток від оборудок на Київській митниці лише за два місяці цього року нараховує більше 9 млн. доларів США, або близько 270 млн. гривень!
     Депутат підкреслив, що про всі ці схеми добре відомо правоохоронцям, які все це, напевне, і покривають, тому що реакції на публічні заяви журналістів поки що немає. Також під час розслідування справи з'ясувалось, що заступник директора НАБУ Анатолій Новак і Сергій Тупальський є кумами. Може саме цей факт і є поясненням небажання НАБУ реагувати на кричущі факти корупції?
     
     «Навіть навпаки, - говорить А.Немировський, - тиск іде з боку правоохоронних структур на тих людей, які займаються розкриттям цих схем, з приводу чого я вже звернувся до правоохоронних органів, а також до вищого керівництва правоохоронних структур країни. Сподіваюсь, що відповідні органи займуться, нарешті, розслідуванням цих фактів», - наголосив депутат.
     


Автор: Костюк прочтений: 464 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 13730
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика