Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Твоё только то, что ты понял. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Від "Аналога" до "Цифри". Куди крокує телебачення?
Автор: Александр Михайленко      Дата: 04.06.2017 09:50


Від "Аналога" до "Цифри". Куди крокує телебачення?      Українське телебачення небаченими темпами переходить від аналогового стандарту до цифрового. І якщо у Європі цифрове мовлення уже працює на повну, то на українських просторах воно тільки починає розвиватися.
     Спеціалісти порталу https://ipnet.ua/uk/ розкажуть нам, що ж таке "цифрове телебачення" та як саме воно відрізняється від аналогового.
     Головна відмінність — характер передачі даних. Якщо не вдаватися у подробиці, "цифра" передає дані пакетами, які потім розшифровуються приймачем. Завдяки цьому втрати якості зображення немає. "Аналог" відправляє дані потоком, тому через механічні впливи якість може погіршуватися.
     Цифрове телебачення має цілу низку переваг над аналоговим:
     Підтримує високу якість зображення каналів HD та Full HD;
     Значно збільшує кількість телеканалів, що доступні для перегляду;
     Підтримує функції інтерактивного телебачення (наприклад, перемотка ефіру, запис трансляції тощо);
     Вартість цифрового телебачення дорівнює аналоговому, а інколи навіть нижче.
     І це лише вершина айсбергу. "Цифра" відрізняється від "аналогу" так само сильно, як сучасний смартфон від старенького чорно-білого мобільного. Наче щось спільне є, але між ними — прірва.
     Цифрове мовлення — це теперішнє і майбутнє телебачення, проте не все так райдужно, як це хотілося б бачити.
     Розвиток цифрового телебачення
     Аналогові системи нездатні передавати зображення у високій якості. Це і стало однією з основних причин розвитку нового стандарту телебачення. Звичайно, "цифра" розвивалася не за один день.
     Перші потуги до вдосконалення аналогового потоку відбулися ще 40 років тому. І лише у 90-х роках цифрове телебачення почало розповсюджуватися у національних масштабах. Наразі існує 5 світових стандартів цифрового телебачення. Вони відрізняються тільки засобами шифрування та географією поширення. Наприклад, Північна Америка використовує стандарт ATSC, Європа — DVB-T, а країни СНД, серед яких і Україна, поширюють DVB-T2.
     Сьогодні більшість телеканалів світу дублюють сигнал і в аналоговому, і в цифровому діапазоні. Причина проста — люди звикли до аналогового телебачення та не хочуть переходити на щось інше, навіть незважаючи на всі переваги.
     Основна причина в тому, що пересічний громадянин знає занадто мало про цифрове телебачення, щоб прийняти рішення про перехід. На жаль, "лікбез" стосовно цифрового телебачення проводиться досить мляво. А якщо переваги не відчуваються прямо зараз — то навіщо щось змінювати? Так думає більшість українців, які не планують переходити на новий формат.
     Повний перехід на "цифру" уже провели більшість європейських країн. Україна лише планує здійснити це, проте дата вимкнення аналогового ТБ постійно переноситься. Спочатку часом Х був 2012 рік, потім — 2015, а зараз — 2018. Коли він дійсно настане — невідомо. Проте якщо ви ще й досі користуєтеся "аналогом", зараз найкращий час його замінити на сучасну "цифру". Тому вперед!


Автор: Александр Михайленко прочтений: 646 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 14249
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика