Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Итерация свойственна человеку, рекурсия божественна. © Питер Дойч

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Влада Литовченко пропонує внести свято Івана Купала до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини
Автор: Сергей Грищук      Дата: 09.07.2017 23:03


Влада Литовченко пропонує внести свято Івана Купала до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини      «На сьогодні до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини внесені 6 елементів: традиція Косовської розписної кераміки, Петриківський декоративний розпис, Кролевецьке переробне ткацтво, Хлібна культура і традиції, Опишнянська кераміка та козацькі пісні Дніпропетровщини.
     У той же час традиція святкування Івана Купала – один з найяскравіших зразків української святкової обрядовості. Івана Купала – традиційне українське свято, яке відзначали вночі перед Івановим днем. Назва Івана Купала має народно-християнське походження і є слов'янським варіантом імені Іоанн Хреститель. Квінтесенцією дійства є очищення за допомогою вогню і води, найдавніша форма магічних дій. Святкування розпочиналося в заздалегідь домовлених місцях, переважно біля річок. Головні атрибути свята – це Купало й Марена, зимове божество, що морить землю стужею, а людину хворобою і голодом. Власне святкування починається з виготовлення опудала головних персонажів свята – Купала і Марени. Обов'язково розкладається велике вогнище, вважається, що воно має велику міфічну силу. Через купальське вогнище стрибають учасники дійства, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Також існує повір'я, що зібрані в ніч на Івана Купала чи вранці з «іванівською» росою лікарські рослини мають особливу, надзвичайну силу».
     В.Литовченко наголошує, що свято Івана Купала завжди було одним із найбільш популярних свят серед молоді – дівчата, пускаючи віночки на воду, ворожили на судженого, а чоловіки, стрибаючи через вогонь, загартовували свою сміливість.
     Як пояснила директор ВІКЗ, щоб внести святкування Івана Купала до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини, необхідно в затверджений обліковий запис на елемент внести всю досліджувану інформацію, носіїв, територію, на якій розповсюджений обряд, історичну довідку та ін. Після заповнення картка направляється до Міністерства культури України, яке в свою чергу направляє її на експертну раду. Після доопрацювання експертною радою елемент презентується в Національний перелік нематеріальної культурної спадщини, а згодом є всі шанси потрапити до легендарного Списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.


Автор: Сергей Грищук прочтений: 895 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 14736
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика