Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Итерация свойственна человеку, рекурсия божественна. © Питер Дойч

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 8 вересня 2017
Автор: Сергей Грищук      Дата: 08.09.2017 14:54


     Повсюди на падалиці колосових культур масово розвиваються та живляться злакові мухи, попелиці, цикадки, хлібні блішки, інші фітофаги, які надалі за появи сходів озимих зернових завдаватимуть шкоди посівам. За достатніх тепла та вологи можливі осередки значних пошкоджень рослин, де виникатиме необхідність в крайових або суцільних обробках інсектицидами. В степових та лісостепових областях на полях після стерньових попередників триває вихід з ґрунту жуків хлібної жужелиці, відкладання ними яєць, відродження та живлення їх личинок (0,5–2 екз. на кв.м). На 1–3% рослин падалиці слабко розвиваються борошниста роса, септоріоз, бура листкова іржа, інші хвороби, які після опадів проявляться на сходах озимих.
     
     Фітосанітарною експертизою посівного матеріалу озимих зернових культур, насамперед в лісостепових та поліських областях, виявлено ураження його збудниками фузаріозу, альтернаріозу, бактеріозу, септоріозу, гельмінтоспоріозу в межах 0,5–4%, що потребує обов’язкового протруювання рекомендованими препаратами згідно переліку. Ефективність цього заходу в значній мірі залежатиме від правильно підібраного протруйника. Системні протруйники краще використовувати безпосередньо перед сівбою.
     
     Посіви озимого ріпаку заселяють хрестоцвіті блішки, які за щільності 0,5–3 екз. на кв.м пошкодили 2–10% рослин у слабкому ступені. Личинками ріпакового пильщика за чисельності 0,5–1 екз. на кв.м пошкоджено 1–3% рослин. Гусениці озимої совки за чисельності 0,5–2 екз. на кв.м пошкодили до 3% рослин. У Черкаській області гусениці листогризучих совок пошкодили 5–10% рослин. Осередково в господарствах Волинської області білокрилою заселено до 8% рослин культури. На деяких площах культури відмічається ураження рослин пероноспорозом (Чернігівська обл.), білою плямистістю (Черкаська обл.), альтернаріозом (Вінницька обл.). Надалі помірні температури та дощі сприятимуть розвитку і поширенню хвороб.
     
     Озимий ріпак за наявності 3–5 блішок на кв.м, за теплої сонячної погоди захищають препаратами на основі діючих речовин циперметрину, дельтаметріну, тіаклоприду, хлорпірифосу. За появи симптомів хвороб рослини обробляють дозволеними фунгіцидами.
     
     Скрізь на 20–45% обстежених посівів кукурудзи гусениці стеблового (кукурудзяного) метелика закінчують живлення та відходять на зимівлю. На зрошенні (Херсонська обл.) у посівах кукурудзи, де склався особливий мікроклімат продовжується розвиток та живлення гусениць фітофага першого покоління, яким пошкоджено до 10% рослин, 2,3% качанів. Також відмічено слабкий літ другого покоління стеблового кукурудзяного метелика та відкладання ним яєць. З хвороб на качанах виявлено фузаріоз (1–3, макс. 6% Тернопільська обл.), бактеріоз (1–3%), пухирчастою та летючою сажками уражено 1–8% рослин.
     
     У посівах сої триває розвиток та живлення гусениць акацієвої вогнівки, листогризучих совок, павутинного кліща. Аскохітозом, септоріозом, пероноспорозом, церкоспорозом, іржею, бактеріальним опіком, осередково фузаріозом, жовтою та зморшкуватою мозаїкою охоплено 2–17, макс. 30% (аскохітоз, Миколаївська обл.) рослин. За 14 днів до збору врожаю та вологості насіння 35–40% проводять десикацію посівів дозволеними до використання препаратами.
     
     На 19–100% площ соняшника виявлено білу та сіру гнилі (3–10, макс. 37% рослин у Кіровоградській обл.), фомоз (3–16, в осередках Кіровоградської обл. до 80% рослин), іржу (1–10% рослин), вовчок (3–8% рослин за чисельності 3–5, макс. 13 екз на кожну, Запорізька обл.). У степових областях соняшниковими вогнівкою та шипоноскою пошкоджено 8–12% рослин. Осередково шкодять гусениці бавовникової совки, стеблового (кукурудзяного).
     
     Рослини цукрових буряків на незібраних плантаціях хворіють на церкоспороз, фомоз, борошнисту росу, пероноспороз, альтернаріоз, вірусні мозаїку та жовтяницю. В лісостепових та поліських областях 4–6, макс. 12% коренеплодів уражені дуплистістю, звичайною та поясковою паршею, сухою гниллю.
     
     У плантаціях пізніх строків дозрівання капусти триває розвиток гусениць листогризучих совок, біланів, молей, рослини заселяють блішки, попелиці. Бактеріози (слизистий, судинний) уразили 5% рослин, фомоз та пероноспорозу охопили 1–3, макс. 12% рослин (пероноспороз, Чернігівська обл.). Гідротермічні умови сприяють ураженню та розвитку фітофторозу, верхівкової гнилі на 9–25, макс. 60% рослин томатів.
     
     Відмічається повсюдне зростання популяції звичайної, гуртової полівок, а також польової та хатньої мишей, які мігрують із місць резервацій на угіддя після зернових культур та сходи озимого ріпаку (1–2 колоній на гектар). На ряді площ під багаторічними травами, подекуди цукровими буряками, соняшнику, стерні, неугіддях мають місце 2–5 жилих колоній на гектарі. Знешкодження мишоподібних гризунів досягається в першу чергу вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка позбавляє їх корму і надійного сховища. Наявність 3–5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту їх через обробки родентицидами.
     
     У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.


Автор: Сергей Грищук прочтений: 612 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 15488
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика