Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Нет ничего ценнее во вселенной, чем мысли и чувства. © Кир Булычев

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ДК «Газ України» не укладатиме угод на постачання газу у міжопалювальний період з підприємствами ТКЕ-боржниками
Автор: Станислав Власенко      Дата: 16.04.2005 12:04


     У зв’язку з встановленням нульової ставки ПДВ на продаж в Україні імпортованого природного газу та закінченням опалювального сезону ДК «Газ України» розпочала укладати нові угоди з підприємствами комунальної теплоенергетики, ТЕЦ на постачання природного газу для забезпечення гарячою водою населення, бюджетних установ і організацій у міжопалювальний період. Стан розрахунків за газ, спожитий ТЕЦ у 2005 і попередніх роках, було проаналізовано на нараді у ДК «Газ України» за участю керівників підприємств теплоенергетики, що входять до складу Мінпаливенерго і НАК «Енергетична компанія України».
     
     Рівень розрахунків ТЕЦ за газ у поточному році становить 85 %. Разом з тим, за рахунок більш низької собівартості виробництва електроенергії, ТЕЦ мають можливість забезпечувати 100% розрахунки з ДК «Газ України» за спожитий газ. Зокрема, такий рівень розрахунків за спожитий газ забезпечують ТОВ «Кримтеплоцентраль», ДП «Кременчуцька ТЕЦ» (Полтавська обл.), ТОВ «Технова» (КЕП «ЧернігівськаТЕЦ»), ЗАТ « Білоцерківська ТЕЦ» (Київська обл.).
     
     Пасивно здійснюють розрахунки за спожите паливо ДП «Вінницькі теплові мережі», ВАТ «Дніпродзержинська ТЕЦ», «Торговий Дім Мегаресурс»(Краматорська ТЕЦ), ДП ТОВ «Теплоенергоцентраль» (м.Кіровоград), ДП «Лисичанська ТЕЦ» (Луганська обл.), ДП ТЕЦ-2 «Есхар» (м.Харків), ЗАТ «Тепловоденергія» (м. Хмельницький) та деякі інші.
     
     Особливо загрозлива ситуація склалася з неплатежами ЛМКП «Львівтеплоенерго», в складі якого працює львівська ТЕЦ №2. З початку поточного року заборгованість підприємства склала 4,8 млн. грн. З 2001 року борги цього підприємства перед ДК «Газ України» перевищили 45 млн. грн.
     
     Однією з причин незадовільного рівня розрахунків є неефективний менеджмент енергопідприємств-боржників. Наприклад, введені практично одночасно в експлуатацію і співмірні за технічним оснащенням ВАТ «Дніпродзержинська ТЕЦ», ВАТ «Миколаївська ТЕЦ», а також ТОВ «Кримтеплоелектроцентраль» і ЗАТ «Білоцерківська ТЕЦ» мають полярно відмінні результати діяльності. Так, якщо кримські та білоцерківські енергетики забезпечують практично 100% розрахунків і відсутність боргів, то дніпродзержинські та миколаївські нарощують борги - відповідно до 27,4 млн. грн. і 16,4 млн. грн.; рівень їх розрахунків за газ становить 69% і 84%.
     
     Враховуючи, що борги ТЕЦ-найбільших неплатників за спожитий газ постійно зростають НАК «Нафтогаз України» та керівництво ДК «Газ України» попередили керівників ЛМКП «Львівтеплоенерго», ВАТ «Миколаївської ТЕЦ», ДП «Калуська ТЕЦ» (Івано-Франківська обл.) про неможливість укладання угод з цими підприємствами на постачання природного газу у міжопалювальний період. ДК “Газ України” також надала газотранспортним організаціям доручення на припинення постачання природного газу ЛМКП «Львівтеплоенерго». Угоди з іншими боржниками укладатимуться виключно за умови надання гарантій погашення заборгованості та укладання чітких графіків, що міститимуть конкретні дані про джерела й механізми здійснення оплати.
     
     Водночас ДК «Газ України» активізує також претензійно-позовну роботу з ТЕЦ–боржниками, застосовує до них штрафні санкції. Згідно чинного порядку забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом, затвердженого Кабінетом Міністрів України, постачання цього енергоносія усім категоріям споживачів здійснюється лише за умови забезпечення його 100-відсоткової оплати.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2049 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 1577
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика