Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Итерация свойственна человеку, рекурсия божественна. © Питер Дойч

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Нафтогаз завершив підготовку до відокремлення оператора ГТС
Автор: Станислав Власенко      Дата: 04.12.2017 11:15


     НАК «Нафтогаз України» завершив підготовку до відокремлення функції транспортування газу: створений та почав працювати «Оператор ГТС України» (ОГТСУ), як філія в структурі ПАТ «Укртрансгаз». У філії сконцентровані декілька десятків тисяч активів, потрібних для транспортування газу, переведені відповідні працівники та налагоджені бізнес-процеси. За перший місяць автономної роботи ОГТСУ, українським та іноземним споживачам було надано послуги з транспортування понад 12 млрд кубометрів газу.
     «Ми обіцяли завершити всі підготовчі дії по відокремлення оператора ГТС до 1 грудня 2017 року, і ми це зробили. Дякую працівникам групи Нафтогаз, перш за все, працівникам Укртрансгазу, дякую міжнародним консультантам, що разом ми це зробили!», – заявив головний комерційний директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко.
     Закон України «Про ринок природного газу» та Третій Енергетичний Пакет ЄС, ставлять перед НАК «Нафтогаз України» низку конкретних вимог щодо дій, які заходів, які мають бути вжиті в процесі відокремлення оператора ГТС. Подальший прогрес у цьому напрямку залежить передусім від рішень та дій третіх сторін.
     Щоб відокремити оператора ГТС Нафтогаз має дочекатись змін до транзитного контракту між Нафтогазом та Газпромом, щодо яких компанія судиться з Газпромом у Стокгольмському арбітражі.
     Зі свого боку, Мінерговугілля, під контроль якого планується передати оператора ГТС, у відповідності до Плану реструктуризації, затвердженого постановою Кабінету міністрів України №496, має забезпечити реалізацію наступних заходів:
     - підготувати нову компанію – ПАТ «Магістральні газопроводи України» (МГУ) для прийняття на баланс та управління активами газотранспортної системи, зокрема, зареєструвати в Національній комісії з цінних паперів і фондового ринку звіт про результати закритого розміщення акцій і отримати свідоцтво про реєстрацію випуску акцій;
     - затвердити рішенням КМУ перелік активів, необхідних для діяльності нового оператора ГТС. Фахівцями ПАТ «Укртрансгаз» спільно з експертами Pricewaterhouse Coopers Polska Sp. z.o.o. було сформовано уточнений перелік основних засобів для передачі новому оператору ГТС, який містить всі активи, необхідні для ефективної діяльності оператора ГТС та не містить «токсичних активів», які є непрофільними, неприбутковими, знаходяться на окупованих територіях та які пов’язані із судовими позовами на мільярди гривень. Зазначений перелік та аргументовану позицію Нафтогазу щодо складу майна, яке доречно передавати на першому етапі відокремлення,було направлено компанією до КМУ та Міненерговугілля;
     - прийняти акти щодо передачі підприємств, що належать до сфери управління Міненерговугілля, які провадять діяльність з видобутку (виробництва) та/або постачання природного газу та/або електричної енергії іншим суб'єктам управління об'єктами державної власності з метою виконання вимог про відокремлення та незалежності оператора газотранспортної системи встановлених у п. 2 ч.3 ст. 23 Закону України «Про ринок природного газу» та Третім енергетичним пакетом ЄС;
     - прийняти закон щодо внесення змін до відповідних законів щодо визначення порядку та умов концесії або щодо визначення іншого майнового права (титулу) майна, що використовується для забезпечення транспортування та зберігання природного газу, та визначення вимог щодо незалежності суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з транспортування природного газу або передачі електричної енергії.
     Нафтогаз налаштований на конструктивну співпрацю з урядом та парламентом щодо виконання цих дій і готовий надати необхідну для цього допомогу.


Автор: Станислав Власенко прочтений: 257 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 16869
  Цена: 100 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика