Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Мы противостоим лжи! © чилблтонское послание

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

НАШЕ ЗАВДАННЯ - ПОБУДОВА ЗДОРОВОГО СУСПІЛЬСТВА
Автор: Станислав Власенко      Дата: 31.05.2002 00:05


     Перші контакти мешканців Києва з народами, що сповідують іслам, відомі ще за часів його заснування. І спричинені вони були як торговими зв'язками, так і періодичними дипломатичними контактами Київської Русі з північними краями Арабського Халіфату (Хорезм, Дербент, Бухара, Самарканд) та ісламізованою Волзькою Булгарією. В ХХІІ сторіччі більшість руських князів знаходилося під усебічним впливом Золотої Орди, де пануючою релігією був іслам. Як раз у ті часи з'явилися перші мусульманські колонії.
     Новий поштовх росту представників мусульманських племен у Києві пов'язаний завоюванням Російською державою Казанського, Астраханського та Кримського ханств, встановленням дипломатичних стосунків з іншими мусульманськими державами (Сибірським ханством, Персією, Бухарою).
     У зв'язку з бурним розвитком капіталізму в кінці ХІХ - на початку ХХ сторіччя в Києві швидко росте татарська діаспора. У 1897 році постійно проживало більш як 500 мусульман. Усе населення Києва в той час було трохи більше як 100 тисяч чоловік.
     Всесоюзні будівництва визвали величезну міграцію населення, зокрема, татари приїжджали на будівництво електростанцій, заводів, залізниць та осідали на Україні.
     На сьогодні мусульмани України за чисельністю перевищують 2 міліони чоловік. Місця розселення їх крім Крима, де біля 450 тисяч кримських татар, в загалом це південні області України.
     Серед представників мусульманської віри за національністю на півдні це кримські татари та представники інших національних меншин, зокрема, казанські татари, азербайджанці, дагестанці, узбеки та багато інших.
     Духовним центром є Духовне Управління Мусульман України, яке утворилося в кінці 1992 року, і на той час по канонічним питанням було зв'язано з Духовним Управлінням Мусульман Сибіру європейської частини Росії. З 1993 року має канонічну незалежність. На договірних засадах пов'язано з усіма Духовними управліннями країн членів СНД.
     Зараз будується перша мечеть у столиці України. Історія спроб побудови якої виходить з 1897 року.
     Вже кілька років у Києві існує ісламський університет, який готує спеціалістів для потреб мусульманської спільноти.
     Для того щоб були мир і стабільність у цей нелегкий час кожен мусульманин повинен відчувати себе повноцінним та повноправним мешканцем своєї країни, повинен спокійно жити на своїй рідній землі та виховувати дітей відносно своїх релігійних та культурних традицій. Але для цього потрібно прикласти великих зусиль, зокрема, і з нашого боку. Мусульманин не повинен дозволяти будь-кому грати на своїх почуттях та використовувати себе в якості інструменту, для досягнення чужих, корисливих цілей.
     Мусульманська спільнота зіткнулася сьогодні з серйозними випробуваннями, одним із яких стало поширення ідеології ваххабізму - екстремістської течії, що в ХУІІІ сторіччі заснував Муххамад ібн Ваххаб. Але, не дивлячись на те, що цій ідеології вже більш як двох віків , вона не змогла знайти відгук у більшості мусульман, які сповідують традиційний іслам.
     Основні теологічні розбіжності між представниками традиційного ісламу і ваххабістського вчення стосуються питань віровчення та дотримування ритуалів.
     Ібн Абдель Ваххаб стверджував, що почав проповідувати своє вчення для очищення ісламу від язичництва та утвердження єдинобожства. На його думку мусульмани, які жили до нього протягом 600 віків були язичниками.
     Тут доречно згадати слова Муфтія Дагестану Саідмухаммада Хаджи Абубакарова, який трагічно загинув у серпні 1998 року в наслідок терористичного акту. "Ваххабізм - це перш за все псевдорелігійна, ідеологічно політична течія з екстремістським ухилом. Якщо ми сьогодні не визначимо у формулюванні ваххабізму саме такої ролі і знову будемо намагатися відмежуватися від цієї проблеми та вважати, що це компетенція безпосередньо муфтія або якоїсь іншої духовної особи. Чи будемо відносити ваххабізм , як це модно зараз дуже часто слухати, до "ісламського екстремізму", то ми робимо чергові помилки і на кілька років відсунемо конкретні міри, котрі ми могли б сьогодні привести до того щоб працювати проти ідеологічної інтервенції даної течії.
     Взагалі, якщо говорять про Іслам, слід уловити одну тонкість, що Іслам у перекладі означає - "Релігія миру та благополуччя" або ж Іслам - це релігія покору. Тому, той, хто підкоряється Творцю, той має право називати себе мусульманином. І той, хто приносить до нашого спільного дому мир, злагоду та благополуччя, той також має право називати себе мусульманином. А ті люди , які озброюються брат проти брата, син проти батька, розбивають сім'ї, вносять сум'яття та розлад і різні деструктивні процеси у суспільство, то, під якими б гаслами вони не приходили, в які кольори вони не перефарбовувалися - ці люди не з нас."
     На сьогодні на планеті нараховується більш як один мільярд чоловік, що сповідують іслам, більшість із них не підтримують ваххабітів та інші екстремістські течії.
     Наше суспільство чимось нагадує один великий букет різноманітних квітів. Букет, де кожна квітка по своєму приємна та унікальна. Кожен шукає собі місце в будинку на ім'я Україна, намагається прикрасити його своєю неповторною культурою чудовими традиціями, принести до нього маленьку частку тепла, миру, взаєморозуміння і, звичайно, ж минувши труднощі реалізувати свої потаємні сподівання та мрії.
     Усі громадяни України, в тому числі й мусульмани, мають свій обов'язок та свої права в побудові та розвитку здорового суспільства. Ось чому мусульмани нашої країни повинні пройти свій шлях під благочестивими гаслами та не скривати своїх чистих та щирих намірів сформувати міцне та єдине суспільство, у якому б панували мир та спокій.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2548 оценки: 4 от 2
© Свидетельство о публикации № 170
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика