Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это право на информацию.

Что есть государство без правосудия? Шайка разбойников, и только. © Блаженный Августин

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

У зоні відчуження вдвічі збільшилася кількість червонокнижного хижака орлана-білохвіста
Автор: Наталья Зощенко      Дата: 30.12.2017 07:07


     Наприкінці грудня цього року Український центр дослідження хижих птахів у рамках співробітництва з ДСП «Екоцентр» провів польові дослідження в зоні відчуження з метою обліку у зоні відчуження чисельності одного з найбільших представників хижих птахів Євразії орлана-білохвіста, що внесений до Червоної книги України.
     
     «Маршрути, за якими проводився, облік мали на меті охопити якнайбільшу частину зони відчуження, однак пріоритетом були заплави рік Прип’ять та Вуж, водойма-охолоджувач ЧАЕС», - розповідає начальник групи радіаційно-екологічного моніторингу ДСП «Екоцентр» Денис Вишневський.
     
     За словами експерта Українського центру дослідження хижих птахів Сергія Домашевського, найбільша кількість птахів була облікована на водоймі-охолоджувачі – 13 особин. Загальна кількість – 20 особин. Це в двічі більше ніж при аналогічних обліках у 2008 році.
     
     Крім орланів, дослідники фіксували інших птахів з Червоної книги України: дятел білоспінний, тетерук, сорокопуд сірий, а також п’ять груп коней Пржевальского загальною кількістю 34 особини.
     
     Загалом можна вважати результати обліку доволі успішними та цікавими.
     
     Орлан-білохвіст – великий птах ряду Соколоподібних (розмах крил досягає 2,5 м). Характерною рисою є білий хвіст у дорослих особин. Мешкає в прибережних лісах поблизу водойм, багатих рибою. Гнізда влаштовує на високих деревах, подалі від людей.
     
     Рідкісний вид. Внесено до Червоної книги України (1994), Червоного переліку МСОП, Європейського червоного переліку, конвенції CITES (Додаток І), Бернської (Додаток ІІ) та Боннської (Додаток І і ІІ) конвенцій.
     
     В Україні протягом ХІХ — першої половини ХХ ст. чисельність цього виду катастрофічно скорочувалася. У 1960–70 рр. гніздилося всього 20–30 пар. Відновлення чисельності почалося з другої половини 1970 рр. досягнувши у 2009 р. 100–120 пар. Щороку зимує 260–370 ос. Головними чинниками загрози є: лісогосподарська діяльність, браконьєрство, рекреаційне навантаження поблизу водойм, збіднення кормової бази, забруднення довкілля. Для зони відчуження цей птах є звичайним видом.


Автор: Наталья Зощенко прочтений: 112 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 17345
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Weapon Links

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика