Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Бог коварен, но незлонамерен. © Альберт Эйнштейн

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

КУРЯЧІ ДИВЕРСАНТИ
Автор: Станислав Власенко      Дата: 18.11.2005 15:58


     Загроза поширенню пташиного грипу існує, але вона, в першу чергу, стосується власників особистих господарств. Такий загальний висновок зробили спеціалісти по закінченню методично-практичного семінару: «Пташиний грип: реальна ситуація та превентивні заходи запобіганню його поширення», який пройшов 16 листопада у місті Бєлгород-Дністровському Одеської області. Міжнародна благодійна організація "Український освітній центр реформ" цим заходом розпочала загальнонаціональну інформаційну кампанію, що пройде по всім регіонам України. Її метою є підвищення рівня поінформованості широкого загалу з таких питань, як: запобігання поширенню "пташиного грипу" та профілактика цього захворювання. На семінар були запрошені сільгоспвиробники, працівники птахофабрик та дорадчих сільськогосподарських служб, селяни, що мають птицю у приватних господарствах, науковці, представники ветеринарних служб.
     Тетяна Ігнатенко, старший науковий співробітник біологічного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, займається цією проблематикою майже п’ятнадцять років. Так, ще тоді, багато років тому, було відомо про цю хворобу. І ніхто не робив з цього загальнонаціональної трагедії. Безперечно з часом вірус збудник змінюється. Його дія на живі організми посилюється. Але, в той же час, адаптується і імунна система, в даному випадку птахів.
     Вперше випадки захворювання серед людей були зафіксовані у 1997 році в Гонконгу. Тоді було виділено вірус пташиного грипу (Н5N1), який інфікував як курей, так і людей. Під час цього спалаху було госпіталізовано 18 осіб (9 дітей та 9 дорослих), з яких 6 (1 дитина та 5 дорослих) загинули. Вчені визначили, що вірус розповсюдився безпосередньо від птахів до людини. В 1999 році трохи інший різновид вірусу (Н9N2) інфікував двох дітей. Обидві дитини одужали. Також, у 1998-1999 відмічалися кілька поодиноких випадків інфікування людей вірусом птахів (Н9N2) у материковій частині Китаю. У 2003 році, знову ж таки у Гонконгу, було зафіксовано два випадки інфекції пташиного грипу (Н5N1). Одна людина загинула, інша - одужала. В той же самий час у Гонконгу встановлено інфікування вірусом (Н9N2) дитини. Дитину було госпіталізовано і вона одужала. У 2003 року віруси пташиного грипу (Н7N7) та (Н5N1) було виявлено в Нідерландах у 86 осіб, що доглядали за зараженою птицею, та в трьох членів їхніх родин. Захворювання проходило безсистемно або в легкій формі. У 2004 році стався найбільший спалах пташиного грипу (Н5N1) серед людей. Але, знову ж таки, захворіло кілька десятків чоловік.
     Підсумовуючи цю статистику можна зробити певні висновки. По перше всі випадки захворювань зафіксовано у людей з так називаємих груп підвищеного ризику. Всі вони представники найбіднішої частини населення з послабленим здоров’ям. По друге немає доказів того, що вірус передається безпосередньо від людини до людини. І головне, всі ці люди захворіли після прямого контакту із зараженою птицею. І це поодинокі випадки.
     Як розповіла Тетяна Ігнатенко, вірус збудник витримує глибоке заморожування, але протягом кількох секунд гине при високих температурах: в окропі або на розпеченій сковороді. Таким чином, загрози для здоров’я людини під час вживання яєчні, а також м’яса птиці немає. Якщо, звичайно, вона не займається сироїдінням.
     Загрозу вірус представляє для домашньої птиці. Причому реально вона може заразитися тільки під час контактування з зараженими дикими сородичами. Вважається, що основними розповсюджувачами являються дикі гуси, качки, чаплі, ржанки, крячки. І загроза існує переважно для домашньої водоплаваючої птиці, яка має доступ до відкритих водоймищ.
     За словами пана Пустовіта, начальника обласної ветеринарної служби, тільки в цьому році було зроблено на Одещині понад 2,5 тисяч досліджень на наявність збудника. Всі вони дали негативний результат. Кожен тиждень робляться контрольні відстріли диких птахів для експертизи. Також регулярно проводиться огляд домашньої птиці. До речі, вітчизняна ветеринарна служба являється одною з найпотужніших у світі. Її представники є у кожному селі. Відповідно, ситуація знаходиться під жорстким контролем.
     Що ж стосується промислових виробників, то сьогодні на ринку представлені вісім великих компаній, що контролюють близько 90% його частки. Інші 10% належать дрібним виробникам.
     Відмінною рисою українського бізнесу є побудова виробничо-торгових комплексів, що функціонують по замкнутому циклу. Все, починаючи від вирощування зерна для власного виготовлення кормів, до племінних заводів і бройлерних птахофабрик, а також створення фірмових мереж торгівлі, здійснюється в рамках однієї вертикально інтегрованої структури. Безсумнівним достоїнством подібного роду функціонування, що особливо проявилося останнім часом, є робота, майже в стерильних умовах. Виробництво практично повністю відрізане від зовнішнього світу. При масових епідеміях, зокрема курячого грипу, це є вкрай значимим фактором. Таким чином промисловість, в подавлячій більшості своїй, надійно захищена.
     Що ж маємо в наслідку? Шанси заразитися від споживання яєць або м’яса птиці у населення майже нульові. Можливий спалах захворювання серед домашньої птиці легко і надійно контрольований. Зупинити розповсюдження також не представляє особливих проблем. Ситуація нагадує дещо аналогічну, що була кілька років тому, з розповсюдженням сальмонельозу. Тоді під гаслом боротьби за здоров’я нації вітчизняному бізнесу був нанесений дуже серйозний удар. Зараз відбувається щось дуже подібне. Хто винуватий? Відповіді немає.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1796 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 1869
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика