Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Гуманизм - оружие небожителей ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Керівництво ДП „Газ-тепло” обговорило з зарубіжними експертами нові підходи до вирішення проблем української теплоенергетики
Автор: Станислав Власенко      Дата: 24.11.2005 09:14


      Лише комплексний підхід до вирішення проблем вітчизняної теплоенергетики дозволить забезпечити населенню якість послуг на європейському рівні. Для цього необхідні іноземні інвестиції, які допомогли б підприємству вийти на якісно новий рівень менеджменту. В цьому переконував генеральний директор ДП „Газ-тепло” Дмитро Бублик під час зустрічі з делегацією Міжнародного Енергетичного Агентства (МЕА).
     
      МЕА, до якого входять 26 країн світу, регулярно проводить огляд їх енергетичної політики та на основі аналізу надає рекомендації урядам, як краще будувати співробітництво. І хоча Україна, як і всі колишні радянські країни, поки що не входить до МЕА, візит його делегації з метою ознайомлення зі станом української енергетики є досить красномовним свідченням високого інтересу до нас як до потенційних ділових партнерів.
     
      Після ознайомлення зарубіжних експертів Туро Б. Екслунда з фінської компанії „Helsinki Energy”, Річарда Маріотта з Департаменту промисловості та торгівлі Великобританії і паризького експерта МЕА по зв’язках з Україною Олени Мерль-Бераль зі специфікою роботи підприємства, що охоплює процес від поставок природного газу до постачання тепла споживачам, гостей зацікавили його перспективи, питання конкуренції та законодавчого забезпечення діяльності.
     
      Експертів було поінформовано, що всі теплопостачальні компанії працюють в межах законів України та урядових постанов, які регулюють їх діяльність, отже, всі вони – надійно захищені, а при плануванні затрат обов’язково враховується також інвестиційна частина, яка надходить на рахунок підприємства для заміни обладнання, ремонту теплотрас та впровадження проектів.
     
      Зарубіжні гості дізнались, що за 3 роки роботи підприємства відбулись відчутні якісні зрушення, насамперед, у системному забезпеченні населення міст теплом та гарячою водою. Крім того, сьогодні ДП ”Газ-тепло” - єдиний оператор на вітчизняному ринку, який працює з теплопостачальними підприємствами, що генерують не лише тепло, а й електроенергію.
     
      Не залишились поза увагою також проблеми, які хвилюють, як виявилось, не лише вітчизняних теплопостачальників, а і їхніх зарубіжних колег. Це, зокрема, взаємовідносини з органами місцевого самоврядування, система формування тарифів, їх відповідність фактичним економічним затратам на виробництво теплової енергії тощо.
     
      Керівники ДП „Газ-тепло” та їх гості ділились кожен власним практичним досвідом при вирішенні проблеми енергозбереження, відмітивши, що саме питання застосування енергозберігаючих технологій та реалізація їх у сфері теплозабезпечення дає відчутний економічний ефект.
     
      Фінського експерта Туро Б. Еклунда особливо цікавило функціонування систем опалення у житлових будинках українців. Він виразив впевненість, що проведення детального аналізу, обмін інформацією та досвідом між нашими країнами стануть постійною практикою, оскільки ми маємо чимало схожих проблем при забезпеченні громадян теплом. Серед відмінностей пан Еклунд назвав наявність конкуренції на ринку теплозабезпечення, що йде на користь якості тепла, а також суворий індивідуальний облік його споживання та вартості.
     
      Обговорюючи цю проблему, генеральний директор ДП „Газ-тепло” Дмитро Бублик підкреслив, що першочерговим питанням для нас є вивчення досвіду зарубіжних партнерів, таких, як Фінляндія та Польща, адже ДП „Газ-тепло” сьогодні також стає на шлях впровадження суворого обліку отримання та оплати тепла індивідуально кожним кінцевим споживачем, що, хоч і потребує значних матеріальних вкладень, однак є вкрай актуальним для побудови більш ефективної стратегії розвитку підприємства, яке прагне працювати за світовими стандартами.
     
      Для забезпечення якості послуг на європейському рівні українській теплоенергетиці необхідні кардинальні зміни. Стан вітчизняного комунального господарства, де проблеми вже не вирішуються лише шляхом заміни труб або окремих мереж, потребує заміни всіх його ланок у комплексі. Цьому могло б сприяти спільне інвестування та навіть створення спільного підприємства, у власність якого перейдуть існуючі мережі, гарантуючи тим самим інвестору право власності на вкладені ним кошти.
     
      Перспективна задача, яку ставить НАК „Нафтогаз України” перед ДП „Газ-тепло” – створення всеукраїнської компанії, яка вивела б на істотно вищий рівень функціонування всієї вітчизняної комунальної системи. Володіючи основними обсягами природного газу, вона могла б оперативно забезпечувати надходження та інвестиції, а за рахунок залучення більш ефективного менеджменту гарантувати стабільне та якісне постачання енергії споживачам.
     
      Зарубіжні експерти висловили бажання зробити такий обмін інформацією зі своїми потенційних партнерами постійним, оскільки детальне вивчення та аналіз ситуації дозволили б в подальшому прийняти рішення про довгострокове кредитування українських підприємств, що є вкрай важливим для ДП „Газ-тепло”.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1669 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 1888
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика