Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Бог коварен, но незлонамерен. © Альберт Эйнштейн

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

В 21 області України стартувала нерестова заборона
Автор: Виктор Смирнов      Дата: 02.04.2018 22:22


     З 1 квітня 2018 року в 21 області України розпочалась нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Йдеться про: Вінницьку, Волинську, Донецьку, Дніпропетровську, Житомирську, Івано-Франківську, Запорізьку, Луганську, Львівську, Миколаївську, Кіровоградську, Київську, Полтавську, Тернопільську, Харківську, Херсонську, Хмельницьку, Сумську, Рівненську, Чернівецьку, Черкаську області та місто Київ. В Чернігівській області заборона розпочнеться з 6 квітня. В Миколаївській області — 5 квітня. У Закарпатській області вона стартувала ще 31 березня. Терміни заборони відрізняються залежно від областей та водойм. З детальною інформацією можна ознайомитися у наказах відповідних територіальних управлінь.
     В Одеській області з 7 квітня на час нересту також встановлено заборону щодо спеціалізованого вилову оселедця на окремих ділянках р. Дунай. З координатами цих ділянок та тривалістю заборони можна ознайомитись в наказі Управління Держрибагентства в Одеській області за посиланням.
     В межах зони контролю Чорноморського басейнового управлінь, нерестова заборона встановлювалась не по водоймах, а по окремих видах риб. Так, з 15 лютого до 30 квітня триває заборона на вилов камбали глоси, а з 1 травня буде розпочато заборону на вилов бичка та камбали калкан.
     Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом. Рибалити можна з берега в межах населеного пункту у дозволених місцях, за межами нерестовищ (межі визначенні у наказах). Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову — три кілограми. Заборонено пересування плавучих засобів (човнів), організацію змагань з рибальства, проведення підводного полювання.
     В Держрибагентстві наголосили, що під час нересту також заборонено проведення вибухових та інших видів робіт, добування будівельних матеріалів (видобування піщано-гравійної суміші, розчистку русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо).
     Крім того, відповідно до Правил промислового рибальства у рибогосподарських водних об’єктах України забороняється добування водних живих ресурсів на час ходу риби на нерест.
     Також з 1 квітня у 15 областях встановлено заборону на вилов раків. Йдеться про: Вінницьку, Донецьку, Київську, Кіровоградську, Полтавську, Сумську, Харківську, Рівненську, Луганську, Хмельницьку, Миколаївську, Житомирську, Черкаську, Дніпропетровську, Чернігівську області. У Запорізькій області — з 10 квітня. У Івано-Франківській області нерест раків розпочався ще 20 жовтня 2017 року і триватиме до 10 червня 2018. Інформація щодо решти областей з’явиться пізніше.
     «Суворо закликаю дотримуватись встановленої заборони під час нересту. Адже він відіграє важливу роль у відтворенні природних ресурсів та підтриманні сталих запасів риби. Кожен рибалка повинен починати з себе — не порушувати правил рибальства, а також інформувати про виявлені порушення», — наголосив Голова Держрибагентства Ярослав Бєлов.
     Також Ярослав Бєлов зауважив, що заборонено продаж риби, ікри і водних безхребетних та продуктів їх переробки без наявності документів, що підтверджують законність їх придбання. Риба з любительського лову, в тому числі, і в нерестовий період використовується лише для особистого споживання, не для продажу.
     Порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства становить від 34 до 170 грн., за грубе порушення правил рибальства — від 340 до 680 грн. Наразі, у ВР перебуває законопроект щодо підвищення відповідальності за порушення правил рибальства. Він передбачає підвищення мінімального штрафу до 1700 грн. крім відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування водних біоресурсів, відповідно до постанови КМУ №1209.
     Повідомити про порушення або отримати додаткову інформацію про нерестову заборону можна за телефоном «гарячої» лінії Держрибагентства: 0–800–50–52–50.
     Додаткова інформація:
     Основними передумовами, що дають «команду» до нересту, є температурний чинник, кисневий режим, наявність субстрату для відкладання статевих продуктів та наявність партнера.
     Однак, не вся риба одразу йде на нерест. Першими нерестують щука та окунь (ще в березні). Далі протягом квітня в нерестовий процес поступово залучається переважна більшість видів іхтіофауни. Останніми відкладають ікру короп, лин, сом (з середини-кінця травня). Щодо ікрометання, воно буває одноразовим, коли риби метають ікру впродовж декількох хвилин (щука, окунь, плітка і інші). Або порційним, коли риби метають ікру окремими порціями з інтервалами від декількох днів до 2–3 тижнів (лин, плоскирка, карась і інші).


Автор: Виктор Смирнов прочтений: 914 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 19089
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика