Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Любое государство это неизбежно возникающая структура социальных паразитов ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ЯК КИЯНИ НОВИЙ РІК ЗУСТРІЧАЛИ
Автор: Станислав Власенко      Дата: 04.01.2006 13:40


ЯК КИЯНИ НОВИЙ РІК ЗУСТРІЧАЛИ      Новий рік це завжди початок чогось нового. У всякому випадку ми на це надіємось. Тому і зустрічають його в новому одязі, а багато хто і в якомусь незвичайному місці. Цього року тернопільська туристична фірма “ОКСАМИТ-КЛ” зробила для киян дійсно великий сюрприз. Зустріти новий рік на повітрі це не новина. Але, якщо це місце знаходиться біля найбільшого на рівнинній частині України водоспаду, це вже дійсно щось надзвичайне.
     Рано вранці виходимо на вокзал Тернополя. Підняти то нас підняли, а ось розбудити позабули. Тому і чапаємо, як кажуть, на автоматі. Але чашечка гарячої кави приводить до тями. А після добрячого сніданку настрій значно поліпшується. Якраз під’їжджає наш автобусик такого собі веселого бурячкового кольору. Зручно вмощуємося і в дорогу.
     Наш шлях лежить на південь Тернопільщини. Першу зупинку робимо в Теребовлі. Назву місто отримало від слова “теребівля” - місце, очищене від заростей, або “теребити” - корчувати ліс, розчищати землю під поле. І дійсно, колись тут стояли дрімучі хащі, від яких до сьогодення зберігся 80-річний бір реліктової чорної європейської сосни.
     З початку 14 сторіччя на місці колишньої дерев’яної фортеці князя Василька стоїть кам’яний замок, що колись був форпостом польсько-шляхетських володінь. У плані замок має неправильну, видовжену і звужену на південь форму п’ятикутника, що повторює конфігурацію гори. Потужні мури, шириною від двох з половиною до п’яти метрів, посічені отворами бійниць, були пристосовані до тривалої оборони. Південна і західна вежі збереглися на висоту двох ярусів, а східна - трьох ярусів. У східній оборонній стіні на значній висоті є в’їзд до замку у вигляді арки з тесаного білого каменю і з різьбленими кам’яними консолями з внутрішнього боку, на які опирався звідний міст.
     Із висоти Замкової гори добре видно Миколаївську церкву XVI сторіччя, яка унікальним зразком оборонної культової споруди із закритим бойовим ярусом і бійницями над апсидою. Неподалік на височині розташувався комплекс споруд монастиря отців Кармелітів. Він складається з масивного костьолу, до якого з північного заходу прибудований двоповерховий монастир, оборонних стін з двоярусними наріжними вежами і надвратною дзвінницьою, що розміщена в центрі південно-східної оборонної стіни. Навпроти монастиря будинок міської ради, над яким височить чотирикутна вежа.
     Наступна зупинка у Копичинцях, де знаходиться одна з найдавніших культових споруд області - дерев’яна церква Воздвиження Чесного Хреста з дзвіницею 1630 року. Деякі наші юні дослідники не втримуються від того щоб не залізти до таємничих підвалів костьолу Успення Пресвятої Богородиці.
     Старовинний Чортков свою назву отримав ще з язичеських часів, коли слов’яни всіляке зло пов’язували зі злим Чорнобогом. Під час прогулянки містом наші дівчата не пропускають можливості відвідати так званий “старий ринок”, над яким височить чотирикутна вежа міської ратуші. Неподалік знаходиться кляштор отців домініканів. В костелі маємо можливість милуватися неповторним ликом святого Станіслава. Церква Вознесіння Христового, що знаходиться неподалік, є унікальним зразком українського дерев’яного будівництва. Народні умільці спорудили цей храм без єдиного цвяха. Далі оглядаємо церкву Успення Пресвятої Богородиці, що за своєю архітектурою є дуже рідкісного типу і однією з найстаріших на Поділлі. Це - тридільний храм хатнього типу із двоспадовим дахом, на якому вежа з хрестом.
     Нарешті, вже в сутінках, наближаємося до нашої цілі. Червоногород одне із найдавніших поселень Тернопільщини. На карті області тепер немає такої географічної назви, вона існувала до середини ХХ століття. Місцевість знаходиться у складеному червоноколірними пісковиками глибокому мальовничому каньйоні річки Джурин, що і дало назву місцевості і справді вражає своїми масштабами, красою і величчю. Каньйон майже довкола наче амфітеатр оточує високий пагорб, розташований у його долині. А на вершині пагорба, наче з казки постає в усій красі замок XVII сторіччя, перебудований пізніше на палац у мавританському стилі, який на жаль дійшов до нашого часу у вигляді руїн. Біля замку знаходиться Червоногородський водоспад - найбільший на Поділлі - висотою 16 метрів, який є гідрологічною пам'яткою. Навіть взимку тут де не де зеленіє трава.
     Трьохкілометровий спуск в темряві звивистою дорогою піднімає настрій. І виникає відчуття, що поступово переносишся зовсім в інший вимір. Той, наш світ, залишається десь там на горі. А тут тиша, що ледь-ледь перебивається віддаленим бурмотінням водоспаду. І безмежна височінь зимового неба з його міріадами зірок.
     Хоча, чи дадуть нам спокійно милуватися природою. Звідкись принеслися чорт із відьмою. І тут вже таке почалося, що пером тяжко описати. Танці навколо вогнища. Гадання на гарячих вуглях. І ціле дійство по забезпеченню свого фінансового благополуччя на наступний рік. Як каже чарівна представниця нечистої сили, якщо набрати у цю ніч води зимової, та опустити в неї хліб, а потім покласти до циберця по монетці, то перейде на метал закляття. І будеш багатий, щонайменше на весь цей рік. Дивно те, що півтора десятка начебто нормальних людей охоче ведуться на ці заговори і охоче приймають участь у цій чортівні. Ще дивніше, що далі вони вже ведуться на мої спокуси. Ну є в мене така вада. Якщо де побачу якусь дірку, то обов’язково треба туди залізти. А тут за собою тягну цілу купу людей. Прогулянка серед ночі підземеллями замку це щось! Як, знову ж таки, не дивно, але всі повертаються, живими і навіть неушкодженими. Зачароване місто!
     Нарешті наближається північ. Вишукуємося колоною і майже навпомацки йдемо до водоспаду. Чим ближче наближаємося, тим сильніше відчувається його могутність. Нарешті ми у його бурхливої стіни. Під громовисті розкати води підіймаємо келихи з шампанським і проводжаємо старий рік, що спливає швидкою течією. Новий рік прийшов!
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1818 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 1919
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика