Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Твоё только то, что ты понял. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Український ринок пива 2017–2018: цифри та тенденції
Автор: Евгения Широкова      Дата: 13.04.2018 20:45


     За даними частини експертів, український ринок пива у 2017 році вперше з 2009 року припинив падіння. А цифри, оприлюднені Держстатом, свідчать, що початок 2018 року для вітчизняних пивоварів більш плідний, аніж аналогічний період минулого року. При цьому основними шляхами розвитку галузі можуть стати напрямок крафтового пива та оригінальних напоїв на основі пива.
     
     Статистичні дані різняться, зважаючи на різну методологію підрахунків. Так, згідно з дослідженням глобальної компанії Nielsen, за 12 місяців 2017 року в Україні спожито на 1,8% пива більше, ніж у 2016 році (у попередньому році було зафіксовано падіння 7,1%). За даними Carlsberg Ukraine, ринок пива у 2017 році зріс на 0,1% — до 164,5 млн дал. У галузевій асоціації Укрпиво повідомляють, що виробництво пива у 2017 році скоротилося на 0,6% — до 178 млн дал. Водночас, за підрахунками незалежних експертів beercomments.com.ua, український ринок пива за минулий рік втратив 2,8% від своїх розмірів.
     
     У період від грудня 2016 року по грудень 2017 року середня відпускна ціна виробників пива зросла на 19,5% з 10,16 грн / л до 12,14 грн / л.
     
     З 01.01.2017 року ставки акцизу на пиво збільшилися на 12,1%, з 2,48 грн / л до 2,78 грн / л. Офіційно виробництво пива в Україні за період 2009–2017 рр. скоротилося на 43,79%, у той час як акциз збільшився майже на 800%. У 2018 році ставки акцизу на хмільне не переглядалися, і учасники ринку сподіваються на позитивну динаміку в галузі вже цього року.
     
     Генеральний директор Carlsberg Ukraine Євген Шевченко прогнозує, що зростання ринку за підсумками 2018 року може скласти близько 0,5%, але багато що залежить від погоди в літній сезон. Директор з маркетингу «Першої приватної броварні» (ППБ) Максим Васильєв зазначає, що спад зменшився, але для відродження ринку необхідно ще кілька років. «Цілком імовірно, що у 2018 році ринок у фізичному вираженні або буде стабільним, або покаже невелике зростання — 1-2%. У наступні 3–4 роки, швидше за все, він буде повільно рости — на рівні близько 3% у рік», — прогнозує він.
     
     Перші місяці 2018: зростання почалося?
     За перші два місяці 2018 року в Україні було зварено 19,4 млн дал пива, що на 3,4% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. Про це повідомляє Держстат.
     
     Зазначимо, що зріст показало також виробництво лікерів (за січень–лютий поточного року — трохи більше 1 млрд дал, на 29,2% більше, ніж минулого року). При цьому значно зменшилося виробництво горілки та інших міцних напоїв (1,68 млрд дал, на 56,2% менше, ніж за аналогічний період 2017 року), коньяків і бренді (252 млн дал, що на 21,9% менше, ніж за перші два місяці 2017 року). Цілком можливо, що Україна таким чином долучається до світового тренду скорочення споживання міцного алкоголю. Спостерігаємо сплеск цікавості споживачів до слабоалкогольних напоїв, особливо натурального походження: крафтове пиво та міксовані напої на його основі, сидр, напої на основі фруктових соків.
     
     Тенденції: що нового у ключових гравців?
     Ключовими гравцями ринку залишаються САН ІнБев Україна, Carlsberg Ukraine (Карлсберг Україна), Oasis CIS («Перша Приватна Броварня») та Оболонь.
     
     УВАЖНО прогнозує істотні зміни та загострення конкуренції на ринку внаслідок злиття активів компаній AB InBev і Efes. Виходячи з досвіду альянсу з SABMiller, а також пріоритетів AB InBev, акціонерам якої ринки Східної Європи зараз навряд чи здаються привабливими, можна очікувати, що ключову роль в об’єднаному бізнесі буде грати компанія Efes. У результаті військового конфлікту і втрати пивзаводу в Донецьку, продукція Efes фактично зникла з роздрібних полиць. Однак готовність інвестувати в ринки Східної Європи, ефективний маркетинг та міцні бренди — серйозна передумова до зростання частки ринку, незважаючи на втрату матеріальних активів. Наразі компанії отримали всі необхідні погодження від уповноважених державних органів України та Росії. Із завершенням угоди AB InBev і Anadolu Efes працюватимуть у складі єдиної групи компаній — AB InBev Efes. AB InBev Efes буде володіти унікальним портфелем, що включає сильні міжнародні та локальні бренди, такі як Spaten, Corona Extra, BUD, Velkopopovický Kozel, Miller Genuine Draft, Hoegaarden, «Старий Мельник з бочки», «Клинское» і «Белый медведь».
     
     «Оболонь» намагається протиставити скороченню продажів активну брендингову політику, пропонуючи споживачам безліч новинок. Влітку 2017-го компанія пішла на неординарний для великих виробників пива крок, випустивши два сорти пива «O-craft», які були зварені на замовлення на київській міні-пивоварні «Юнитек», а в лютому 2018-го додала ще три крафтові новинки ТМ «O-craft»: Rye Amber Ale, Rye IPA та American Wheat. «Оболонь» також стала основним виробником private labels пива для роздрібних мереж України завдяки співпраці з найбільшим дискаунтером «АТБ-Маркет». Крім того, компанія продовжує шукати нові можливості на експортних ринках, поставляючи private labels білоруським компаніям і випускаючи локалізовані бренди.
     
     Carlsberg Group змогла перейти від спаду до зростання обсягів випуску.
     
     Основна проблема компанії — довгостроковий тренд падіння продажів економічних сортів «Львівське Світле» і «Львівське 1715». Компанія спробувала протиставити цій тенденції запуск саббренда Robert Dorms на кордоні середньо цінового та преміального сегментів ринку.
     
     Вирішальним у переході до позитивної динаміки можна вважати такий крок, як зміна позиціонування бренду Carlsberg, який із суперпреміального сегмента мігрував у середньоціновий. Міграція сталася одночасно на українському і російському ринках. Інший хід, який уже можна назвати вдалим, — це вихід з брендом Seth & Riley's Garage в суміжну категорію hard lemon, поєднання лимонаду з алкоголем, отримане шляхом натурального бродіння солоду і хмелю. За короткий час новинка завоювала досить велику аудиторію прихильників.
     
     Oasis CIS («Перша Приватна Броварня») продовжує збільшувати обсяги випуску і частку ринку. Значний внесок у 2017 році належить економічному бренду «Закарпатське», який відібрав помітну частку ринку у «Львівського» та «Оболоні». Утім усі кроки останніх двох років — закупівля нового обладнання, яку вже багато років не проводили лідери ринку, та ліцензійний запуск найпопулярніших імпортних брендів, таких як Heineken та Krusovice, — свідчать про прагнення посилити преміальну частину портфелю брендів.
     
     У квітні 2017 року співвласник і CEO «ППБ» Андрій Мацола в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» зазначив: «У минулому році ми купили у німецької компанії KHS обладнання, і тепер будемо розливати нашу продукцію в банку 0,44 і 0,5 л. Ринок пива в банках в Україні становить лише 6% загального обсягу. Ми оцінюємо нашу частку на ньому в 10%, оскільки працюємо у верхньому мейнстримі і преміум-класі. Ми давно хотіли поставити баночну лінію, але раніше цей проект був би вкрай невигідним. Зараз час уже настав». Тоді ж він повідомив про плани компанії запустити виробництво напою hard lemon на заводі в Радомишлі й зайти в категорію сидрів. А вже у травні 2017 року компанія справді виступила у сегменті hard lemon, випустивши два сорти спеціального пива Green Monkey.
     
     Цифри: експорт та імпорт
     Експорт українського пива у 2017 році виріс практично в півтора раза і склав 11,33 млн дал. Зросли й обсяги імпорту пива на 35% до 2,94 млн дал. Але, незважаючи на перевагу майже вчетверо експорту над імпортом в обсягах, торговий баланс поки що не на користь України. Експорт у грошовому вираженні склав $31,81 млн, а імпорт — $35,82 млн. Основні експортери — найбільші виробники пива в Україні: Оболонь, Перша приватна броварня, Carlsberg Ukraine (Карлсберг Україна) та САН ІнБев Україна. Вони відправляли своє пінне переважно в Алжир, Білорусь та Молдову.
     
     Утім «крафтова» тенденція торкнулася й експорту. Так, холдинг «!FEST» наприкінці 2017 року почав експортувати пиво «Правда» невеликими партіями у Великобританію, Бельгію, Австрію, Швейцарію, Білорусь. «Потужності нашого заводу “Театр пива Правда” на площі Ринок у Львові становлять 500–600 тис. літрів на рік. Ми їх подвоїмо, запустивши на території колишнього заводу “Галичскло” нову пивоварню, ― повідомив голова і співвласник компанії Андрій Худо. ― Крафтове пиво ― це тренд, який ми зловили кілька років тому, традиція розвитку пивоваріння в США його підтверджує. Крафт дозволяє експериментувати зі смаками».
     
     Тенденції: крафтове пиво та напої на основі пива
     В Україні частка крафту в загальному обсязі виробництва у 2017 році склала близько 1% (тоді як у США ця частка — близько чверті), але оберти зростають. Позитивний вплив на розвиток напрямку у 2017-му мав ухвалений в Україні закон, який знижує вартість ліцензії на оптовий продаж пива для міні-пивоварень з 500 тис. грн до 30 тис. грн. Слід зазначити, що за українським законодавством міні-пивоварня — та, чиї річні обсяги складають не більше 30 тис. дал пива на рік, у той час як за законами країн ЄС міні — це пивоварні, що виробляють до 2000 тис. дал на рік, тобто з обсягом майже у 70 разів більше, ніж в Україні.
     
     Крафтове пиво вже кілька років поспіль утримує друге місце у світі за популярністю у споживачів алкогольних напоїв (перше місце посідає віскі, «бронзу» тримає вино). За прогнозами експертів компанії Grand View Research, обсяг світового ринку крафтового пива за 10 років, з 2015-го по 2025 рік, зросте майже в шість разів — з $85,02 млрд. до $502,9 млрд. Основними драйверами зростання стануть слабкоалкогольне пиво та пиво з різними смаковими добавками.
     
     Найактуальніший європейський барний тренд останніх років — вишукані напої на основі пива, безліч яких пропонується у барах та ресторанах. Зокрема, такі напої набули неймовірної популярності у Великобританії. Місцеві сорти пива й елю змішуються з текілою, лимонадом, настоянками. З’явилися навіть нові слова: біртейль, біртіні, бірітас.
     
     Першою серед вітчизняних виробників нову категорію алкогольних напоїв на пивній основі в кегах випустила ГК «Нові продукти». Уже у 2016 році в Україні було представлено біртейль грейпфрут. Зважаючи на успіх нового продукту, у 2017 компанія вивела на український ринок оригінальні крафтові напої на пивній основі у скляних пляшках 0,5 л в яскравому молодіжному дизайні — WHY NOT™. Новинка міцністю 4.8–5% створена за авторською рецептурою з натуральних інгредієнтів: соків, екстрактів, німецького хмелю, спеціальних пивних дріжджів і високоякісної сировини без додавання штучних аналогів. Уже зараз напій WHY NOT представлений у трьох смаках: RASPBERRY ROSE (з екстрактами малини та троянди в міксі із соками чорної моркви, лимону і яблука), SMOKY ISLAND (сік грейпфрутовий, екстракт ялівцю, аромати рожевого грейпфруту і лимону) та CARTE BLANCHE (екстракти лимону, лайму та коріандру в міксі із соками лимону та лайму). Завдяки новинкам, ГК «Нові продукти» до кінця 2017 року завоювала близько 8% ринку напоїв на пивній основі, упритул наблизившись до брендів із 3–5-річною історією на ринку. В амбітних планах ГК «Нові продукти» — не лише вітчизняний, а й експортні ринки пива.
     
     На цей момент з вітчизняних виробників цю нішу освоюють також Carlsberg з уже названим брендом Seth & Riley's Garage та знов-таки згадане «спеціальне пиво» Green Monkey від «Першої приватної броварні».


Автор: Евгения Широкова прочтений: 892 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 19336
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика