Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Бог коварен, но незлонамерен. © Альберт Эйнштейн

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Розвиток органічного садівництва в Україні та світі
Автор: Юрий Воеводин      Дата: 20.06.2018 19:57


     В останньому річному звіті «The World of Organic Agriculture-2018» опублікована найсвіжіша інформація про стан розвитку органічного сільського господарства у світі. Основним статистичним показником тут виступають площі під органічними культурами. Загалом органічне виробництво здійснюють 178 країн. За підсумками 2016 року, площа органічних сільськогосподарських земель становить 57,8 млн га, з них близько 400 тис. га знаходиться в Україні. За цим показником ми посідаємо 20-е місце в світі. Сертифіковані органічні площі займають біля 1% в структурі сільськогосподарських угідь України.
     
     Що стосується глобального органічного садівництва, фіксується стійке зростання насаджень плодово-ягідних культур. Згідно з даними за 2016-й рік, сумарна площа багаторічних насаджень у світі перевищує 4,5 млн га, з них під різними органічними ягодами — 56 тис. га, полуницею — 9 тис. га, зернятковими і кісточковими плодами — 255 тис. га, яблуками — 83 тис. га, грушами — 15 тис. га, абрикосами — 23 тис. га, черешнями та сливами — по 16 тис. га, персиками і нектаринами — 11 тис. га, а горіхами — 574 тис. га.
     
     Органічне вирощування плодів, ягід та горіхів набуває в Україні все більшої популярності. Загальна динаміка у нас теж свідчить про поступове зростання площ багаторічних насаджень. Зараз в Україні вони займають 5000 га. Під зернятковими та кісточковими плодами знаходиться 2500 га, ягодами — 630 га, полуницею — 170 га, волоським горіхом — 290 га, фундуком — 40 га, іншими горіхами — 50 га.
     
     Крім того, розвивається експорт органічної продукції садівництва. У 2017 році вітчизняні виробники експортували органічні плоди і ягоди, зокрема заморожену лохину і чорницю, свіжі яблука, бузину, березовий сік, ядра волоського горіха, обліпиху, заморожені ожину, шипшину, суницю, журавлину, глід, брусницю та малину, а також концентрат яблучного соку. Основними споживачами органічної продукції садівництва з України стали держави Європейського Союзу.
     
     Наша держава знаходиться на початку становлення сучасного органічного садівництва, володіючи значним невикористаним потенціалом у цьому напрямі, оскільки внутрішній та глобальний ринки демонструють постійне зростання. В Україні залишаються незадіяними для виробництва органічної продукції значні площі екологічно чистих земель (понад 7 млн га). Органічна продукція, особливо плодово-ягідна, користується найбільшим попитом в країнах ЄС, США і Канаді. Тому найперспективнішим на даний час для України виглядає зосередження на вирощуванні органічних фруктів (яблук, ягід, горіхів та ін.), які є традиційними у нас і популярними у всьому світі.


Автор: Юрий Воеводин прочтений: 804 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 20674
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика