Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Мы противостоим лжи! © чилблтонское послание

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

СТІЙ, ХТО ЛЕТИТЬ!
Автор: Станислав Власенко      Дата: 05.05.2006 22:48


СТІЙ, ХТО ЛЕТИТЬ!      В Куйбишевському районі Запорізької області пройшли навчання. Але в степах не гуркотіли танки, не бігали солдати. І, взагалі до армії ця подія не мала ніякого відношення. Свою майстерність, підготовленість показували фахівці служби ветеринарної медицини. У тісному контакті зі службами МНС, охорони здоров'я, МВС, Запоріжжяліс, УТОР та іншими відпрацьовувалися спільні заходи щодо профілактики пташиного грипу і мінімізації наслідків можливої пандемії. Аналогічні плани були розроблені і введені в дію у всіх регіонах.
     Потрібно одразу сказати, що цієї небезпечної хвороби на Запоріжжі немає і не було. По оцінках міжнародних експертів українські фахівці грамотно й ефективно провели оздоровчі заходи і на сьогоднішній день ми з задоволенням можемо заявити, що Україна цілком вільна від пташиного грипу. Але це не означає, що можна заспокоїтися. Чи відомо вам, що тільки через територію Запорізької області кожного року пролітають 4,5 – 7 міліонів водоплаваючих птиць. Досить часто можна спостерігати, що дикі і домашні гуси ходять буквально пліч о пліч. Стаї червонозобої казарки летять з Таймира та Ямалу на Балкани і Турцію. І по дорозі зупиняються на відпочинок на півдні Запорізької області. Бувають роки, коли їх на узбережжі нараховується до 50 тисяч. А кількість червоноголової чорнети, що зимує на Сиваші, перевищує 1,5 міліони. І ці птахи не просто сидять на одному місці. Відстань від місця ночовки до місця годівлі може досягати 60 кілометрів.
     На жаль, ситуація по грипу й іншим гостроінфекційним захворюванням птахів у світі і сусідніх з Україною країнах залишається несприятливою. Практично щодня ми довідаємося про нові країни, на території яких виявлено захворювання грипом Н5N1. За останній час до Румунії, Туреччини, Росії і країн південно-східної Азії, де пташиний грип реєструється з 2003-2005 років, приєдналися Франція, Греція, Хорватія, Швейцарія, Німеччина, Данія, Словенія, Польща, Азербайджан, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Нігерія, Судан і багато інших країн. У більшості випадків вірус виділяли від диких і перелітних птахів (дикий лебідь, лебідь-шипун, хохлата чорнета, сірий гусак, мохноногий канюк, лисуха, великий крохаль і інші). Однак у Росії, Румунії, Пакистану, Туреччині і у Франції спалахи захворювання виникли на спеціалізованих птахофермах і птицефабриках. У Туреччині з грудня 2005 року у господарствах та садибах приватних власників знищено більш 2,5 міліонів голів птахів. У Росії тільки на птицефабриках Північного Кавказу знищено сотні тисяч голів.
     Начальник Управління ветеринарної медицини в Запорізької області Валентина Василівна Стулова говорить, що великим іспитом для фахівців ветеринарної медицини, охорони здоров'я, МНС, МВС України з'явилася поява пташиного грипу в АР Крим і Одесі. “На наш погляд, досвід боротьби з пташиним грипом у цих регіонах, як позитивний, так і негативний буде дуже корисний при розробці заходів і практичних дій служб під час можливої епізоотії”.
     В Запорізькій області попереджувальні заходи були введені ще із серпня минулого року, коли пташиний грип виявив себе в декількох регіонах Російської федерації. На сьогодні при відсутності у країні ефективної вакцини і вакцинації поголів'я, тобто специфічної профілактики, основний натиск робиться на організаційні заходи. В першу чергу посилений інспекторський контроль за дотриманням «закритого режиму роботи» спеціалізованих птахівницьких господарств. Бо 98 процентів курячого м’яса, що вживається нашими громадянами, виробляється якраз на цих підприємствах. Так на ВАТ «Отрадненское» поголів’я нараховує 540 тисяч курей, на ВАТ «Куйбышевская» - 459 тисяч, на ВАТ ПФ «Заречная» - 235 тисяч, на ТОВ «Агрохолдинг» - 142 тисячі. Всього у промислових господарствах області утримується 2 міліони 217 тисяч голів, у приватному секторі – 3 міліони 162 тисяч голів. Особлива увага звертається на боротьбу із дикими птахами на території ферм, що може стати джерелом інфекції. Адже навіть самий звичайний голуб чи горобець, що залетів у кормоцех, може стати джерелом великих неприємностей.
     Одним із найважливіших моментів є проведення профілактичної і просвітньої роботи в приватному секторі і дрібних фермерських господарствах. І в цьому напрямку є важливою робота із засобами масової інформації. Так днями в Мелітополі Українським освітнім центром реформ був проведений семінар для фахівців ветеринарної служби на який була запрошена велика група журналістів. Їхнє завдання донести до кожного читача правдиву інформацію. Тому що той, хто володіє інформацією, той володіє ситуацією.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1528 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 2150
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика