Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Власть не средство, она - цель. © Дж.Оруэлл

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

УКРАЇНА НА ПОРОЗІ ЗМІН
Автор: Станислав Власенко      Дата: 19.06.2006 09:56


     Трансформаційні процеси, що відбуваються в Україні, сприяють значним структурним змінам в економіці держави. І вступ країни до Світової Організації Торгівлі є одним із послідовних кроків в процесі цих перетворень. На даний час СОТ нараховує 150 країн-членів, в процесі вступу до цієї організації знаходиться 30 країн. На сьогодні всі країни, які є сусідами України, вже приєднались до СОТ, за винятком Росії та Білорусі, які перебувають в процесі вступу до СОТ. А такі, як Вірменія, Естонія, Грузія, Республіка Киргизія, Латвія, Литва та Молдова вже набули членства в СОТ.
     На сьогоднішній день більш ніж 95% світової торгівлі товарами і послугами проходить між країнами-членами СОТ. Продовження ізоляції від діяльності СОТ та торгівлі за правилами, іншими, ніж ті, що застосовують країни-члени СОТ, ймовірно матимуть серйозні економічні наслідки для економіки України.
     Економістами вступ України до СОТ оцінюється переважно як позитивний фактор, який сприятиме структурним та інституційним реформам, утвердженню стабільної нормативної бази, а, отже, і зростанню ефективності економіки. Але, тут багато буде залежати від балансу конкурентноздатних та неконкурентноздатних виробництв в економіці областей.
     Зміна умов зовнішньоекономічної діяльності внаслідок вступу України в СОТ вплине на економічну ситуацію через ряд механізмів:
     по-перше, українські товаровиробники отримають кращі умови доступу на ринки інших країн, оскільки уряди цих країн будуть зобов'язані запровадити режим найбільшого сприяння щодо української продукції. На практиці це означає, що українські товаровиробники зможуть постачати свою продукцію на ринки країн-членів СОТ на умовах, не менш вигідних, ніж інші країни-члени СОТ. Зараз надання таких преференцій для вітчизняних виробників - це переважно політична воля урядів країн, з якими ведеться торгівля. Після набуття Україною членства в СОТ країни - торговельні партнери зобов'язані будуть знизити імпортні тарифи та інші нетарифні торговельні бар'єри щодо української продукції. В результаті конкурентоздатність продукції українських підприємств на ринках країн СОТ зросте.
     по-друге, будуть скасовані усі кількісні обмеження (квоти) на імпорт української продукції до країн - членів СОТ. Будь-які кількісні обмеження торгівлі заборонені угодами СОТ.
     Прояснити ситуацію для широкого загалу населення є завданням регіональних засобів масової інформації. З 15 по 16 червня в Святогірську Донецької області проходив освітній семінар для ЗМІ Східного регіону України на тему: „ВСТУП УКРАЇНИ ДО СОТ: ПЕРСПЕКТИВИ ТА ВИКЛИКИ ДЛЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ" організований Українським освітнім центром реформ.
     Як відмітив у своєму виступі експерт Українського центру міжнародної інтеграції Віталій Вавришук, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська та Харківська області посідають провідне місце серед регіонів України за випуском товарів і послуг (10,3%, 13,5%, 5,3%, 5,4% та 5,7% від загальноукраїнських обсягів відповідно) та валовою доданою вартістю (8,8%, 12,4%, 4,2%, 4,2% та 5,8% від загальноукраїнського ВВП відповідно).
     Забезпечення дискримінаційного режиму доступу виробників на іноземні ринки з метою збільшення експортних поставок має ключове значення для підтримки стабільних темпів розвитку економіки областей.
     Водночас співвідношення імпорту товарів до валового продукту становить для зазначених областей не менше 35%. Споживачі областей (як виробники так і домогосподарства) значною мірою орієнтовані на споживання імпортних товарів та послуг. Зниження ставок ввізного мита може призвести до загострення конкуренції між вітчизняними та іноземними постачальниками та певного перерозподілу вітчизняного ринку.
     При вступі до СОТ українські виробники отримають кращий доступ на ринки інших країн внаслідок запровадження режиму нації найбільшого сприяння щодо української продукції та скасування кількісних обмежень на імпорт. Зараз високі тарифи та квоти обмежують доступ українських виробників на ринки країн ЄС та Північної Америки. Членство в COT сприятиме зменшенню таких бар'єрів. в результаті дії цих факторів українські експортери отримуватимуть вищу ціну на свою продукцію, зокрема сільськогосподарські виробники - на 10%, виробники сталі - на 5%, виробники продукції хімії - на 1%.
     Але вступ України до COT передбачає скасування податкових переваг для вітчизняних виробників. В першу чергу мають бути встановлені однакові ставки ПДВ та акцизних зборів на продукцію вітчизняного виробництва та імпортовані товари. Вступ до COT також передбачає скасування субсидій, що можуть бути підставою для вжиття заходів проти українських виробників.
     В структурі економіки східних областей (за винятком Харківської області) переважають експортоорієнтовані галузі, що найбільшою мірою виграють від вступу України до COT. Їх частка в економіці областей значно більша ніж для економіки країни в цілому. Тому показник зміни агрегованого випуску в результаті вступу України до СОТ для Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Луганської областей суттєво перевищує відповідний загальноукраїнський показник. Для Харківської області приріст доданої вартості в результаті вступу до COT також очікується на рівні, що є вищим, ніж для економіки України в цілому.
     Таким чином є підстави припускати, що прискорення структурних реформи в результаті загострення конкуренції на внутрішньому ринку сприятиме підвищенню ефективності економіки. Тому позитивний вплив вступу до СОТ в довгостроковій перспективі може бути ще більш вагомим.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1265 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 2251
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика