Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Твоё только то, что ты понял. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

У МОЗ знову повернулась тендерна мафія - що скаже Уляна Супрун?
Автор: Валерій Переможець      Дата: 26.09.2018 18:03


У МОЗ знову повернулась тендерна мафія - що скаже Уляна Супрун?      Корупція в результатах тендерів МОЗ 2018 року залишить нерухомими тисячі українців, які потребують штучних суглобів
     У розпорядження журналістів «Кримінального огляду» потрапили цікаві документи – а саме, умови тендеру МОЗ 2018 року «Централізована закупівля ендопротезів і наборів інструментів для імплантацій» на постачання ендопротезів для хворих українців, які потребують штучних суглобів. Документи в своєму блозі опублікував співробітник системи МОЗ. https://medium.com/@doctorykto/%D0%B2-%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B7-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%8E%D1%82%D1%8C%D1%81%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D1%96%D0%B9%D0%BD%D1%96-%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B8-dcde63efa292
     Більша вартість, менша кількість
     Порівнявши ці умови з тими, що були у аналогічному тендері 2016 року (у 2017 – цифри близькі до тендеру 2016 року), можна побачити кілька суттєвих і дуже принципових розбіжностей.
     По-перше, у тендері 2018 року різко, подекуди у 2,5 рази, збільшилася очікувана вартість одиниці протезів на певні позиції. Так, якщо в 2016 році тотальні ендопротези кульшового суглобу цементні закуповувались за тендером по 7 900 гривень за одиницю, то у тендері 2018 року МОЗ закладає ціну на аналогічні протези вже 22 138,30 за одиницю.
     Така ж ситуація спостерігається у сегменті «тотальні ендопротези кульшового суглобу безцементні». У 2016 році орієнтовна вартість одиниці протезу складала 15 900, кількість закуплених одиниць була 1 244, на загальну суму 19 779 600 гривень. У 2018 році орієнтовна вартість одиниці зросла аж до 45 999,30 гривень! Тоді як заявка складає всього 435 штук при нагальній потребі 5 654 одиниці. Загальна ж вартість заявки на цей вид протезів у 2018 році зросла несуттєво до 20 009 695, 50 гривень. Але передбачена для закупівлі кількість втричі менша.
     Логіка тендеру МОЗ – логіка абсурду?
     В чому ж причина такого суттєвого зростання ціни? Перше, що спадає на думку, можливо за два роки значно підвищились ціни на ендопротези, і МОЗ змушене орієнтуватися на середню ціну ендопротезів по галузі. Журналісти навели довідки і з`ясували, що в порівнянні з 2016 роком ціни на продукцію відомих виробників в галузі ендопротезування взагалі не підвищувались – ні в доларовому, ні в гривневому еквіваленті.
     Тоді можливо справа в якості продукції, і більш дешевші протези переможців 2016-2017 років не пройшли випробування часом та не відповідають стандартам вітчизняного МОЗ?
     Зв`язавшись із кількома клініками, і поспілкувавшись із пацієнтами, яким були встановлені протези, закуплені по прозорим тендерам 2016-2017 років, ми почули лише схвальні відгуки щодо якості функціонування наявних протезів. Отже, справа не в якості, і збільшення вартості протезів у тендері 2018 року цим обґрунтувати неможливо.
     Тоді навіщо МОЗ в двічі-тричі піднімає ціну в умовах тендеру при тому, що постачальники, які перемагали у тендерах 2016-2017 роках не підвищували вартість своєї продукції? Зважте, це відбувається саме в той час, коли потреба українців у штучних суглобах значно перевищує тендерну квоту, і на гроші, які виділяє у 2018 році МОЗ на закупівлю ендопротезів, можна, насправді, придбати у кілька разів більше якісних штучних суглобів, яких так потребують українські інваліди, ветерани АТО. Саме ці питання, журналісти адресували в запиті на ім’я в.о. МОЗ Уляни Супрун.
     А поки МОЗ готуватиме пояснення про дивні зміни тендерних умов, висловимо власні міркування з цього приводу. Отже, що ми маємо.
     Маємо величезну потребу українців у штучних суглобах, що значно перевищує можливості бюджетного фінансування, яке виділяє МОЗ на ці потреби.
      Маємо дешеві і якісні ендопротези, які МОЗ за результатами прозорих тендерів закуповувало у 2016-2017 роках, і зараз успішно встановлюються певним категоріям українців, що потребують таких операцій і які дісталися своєї черги.
     Маємо незрозумілі зміни умов тендеру 2018 року, які неможливо пояснити навіть виступаючи адвокатом складників цих умов (пояснення очікуються).
     Та головне питання, чому від оборудок чиновників повинні страждати, терпіти біль і незручності прості люди, ті, хто роками чекають заміни зруйнованих суглобів, хто покладав надію на реформи і відродження нормальної медицини в Україні?
     Мафія проти Уляни Супрун або разом з нею
     Треба зазначити, що так звана «тендерна Мафія МОЗ» – це потужне угруповання, що роками наживалося (ється) на монопольних поставках медицинських товарів і лікарських засобів. Про це писали ледь не всі ЗМІ, і ситуація в цій сфері була та залишається одною з найскладніших.
     Нинішнє керівництво МОЗ може повернутися до старих схем закупівель – Устінова: https://www.radiosvoboda.org/a/27747660.html
     В УКРАИНЕ ОРУДУЕТ ТЕНДЕРНАЯ МАФИЯ МИНЗДРАВА, КОТОРАЯ РАДИ ПРИБЫЛИ УБИВАЕТ ДЕТЕЙ ПОДДЕЛЬНЫМИ ВАКЦИНАМИ: https://ru.tsn.ua/groshi/v-ukraine-oruduet-tendernaya-mafiya-minzdrava-kotoraya-radi-pribyli-ubivaet-detey-poddelnymi-vakcinami-500082.html
     Боль государства. Отвоюет ли фармацевтическая мафия рынок закупки лекарств: https://www.epravda.com.ua/rus/publications/2016/05/20/593298/view_print/
     Ось лише окремі пелюстки від того буйного цвітіння незаконних схем збагачення.
     У 2016 році одним з перших кроків Уляни Супрун, яка пообіцяла зруйнувати старі схеми, стала зміна оператора з проведення тендерів МОЗ. З 2016 року задля запобігання процвітання корупції під час проведення закупівель медичних виробів за державний кошт, тендери, які ініціює МОЗ, проводить міжнародна незалежна організація Crown Agents, відома у світі своєю бездоганною репутацією і професіоналізмом.
     Результати роботи Crown Agents стали помітні одразу. Зокрема, на український ринок зайшли нові відомі і потужні світові виробники з якісною продукцією і більш низькими цінами, яким до цього шлях до перемоги у тендерах був закритий. Це дозволило, з одного боку, економити бюджетні кошти, а з іншого, закуповувати більше дефіцитної продукції за визначену ціну, а відтак задовольняти потреби більшої кількості людей.
     Звичайно, супротив тендерної мафії був шаленим. У тендерах на ендопротези пройшло дуже багато часу між оголошенням переможця і підписанням контрактів зі сторони МОЗ. Але попри всі труднощі, було відчуття, що лід, нарешті, зрушився, і новий курс МОЗ на прозорість змінити не вдасться.
     І от, як грім серед ясного неба – тендер 2018 року! Але найцікавіше і одночасно найганебніше тут навіть не дивне підвищення ціни у кілька разів. І навіть, не те, що тисячі інвалідів, які страждають від щоденного болю і не можуть рухатись, не зможуть отримати нові суглоби, бо за вказаними цінами їх закуплять значно менше від потрібної кількості. А те, що серед переможців, список яких сплив в інтернеті, значаться ті ж самі представники виробників, які почергово, або одночасно, вигравали тендери МОЗ багато років поспіль до того, як Уляна Супрун зламала старі корупційні схеми. Це саме ті старі і відомі фірми – представники виробників, які виставили ціни значно вищі, ніж інші учасники тендеру. Але за дивним збігом, їхні значно завищені ціни на протези майже точно співпали з заявленою ціною в тендері МОЗ -2018!
     Західних партнерів замішали у тендерних схемах
     Немає жодних сумнівів, що отримуючи від МОЗ умови тендеру 2018 року в Crown Agents прекрасно бачили дивну тенденцію до завищення ціни, яка жодним чином не була мотивована ні інфляцією, ні ринковими умовами, ні потребою закуповувати більш дорогі медичні вироби. Разом з тим, формально з конкурсу були фактично викинуті виробники, які мали кращу, значно меншу цінову пропозицію, але яка не відповідала умовам МОЗ. Виникає небезпечний парадокс на користь корупції, у який потрапила поважна корпорація. Отже, журналісти також надіслали запит до Crown Agents з вимогою пояснити логіку дій при обранні переможця тендеру 2018. Бо за наявних складових, Crown Agents фактично стає заручником непрозорих дій МОЗ, а відтак – невимушеним(?) посібником корупційних схем.
     Хто захистить інвалідів?
     Очевидно, висновки напрошуються самі собою. Але оцінку таким діям і викритим фактам, звичайно, мають дати правоохоронні органи. Зокрема, про обставини навколо тендеру 2018 повідомлено ГПУ, НАБУ і ГУНПУ. Також буде дуже цікаво почути думку пані Уляни Супрун стосовно викладених фактів. Бо саме МОЗ визначає умови тендерів і в кінцевому варіанті відповідальність за все лежатиме саме на в.о. міністра. Виникає стійка підозра на корупцію, а ще таке враження, що Уляну Супрун, за її спиною, підставляють умисно. Бо якщо підтвердиться зловживання службовим становищем (немотивована витрата бюджетних грошей, штучне завищення тендерних умов) - то кого першого живцем з`їдять політики і журналісти у передвиборчій жадобі гучних викриттів?
     Тим часом, напевно, тим інвалідам на візках, воїнам АТО на милицях, хто не зможе отримати безкоштовні суглоби, варто масово приїхати під МОЗ, а потім - Кабмін, АПУ і ГПУ та запитати спочатку Супрун, а потім Гройсмана, Луценка, і до Порошенка – чому найнезахищеніші українці мають розплачуватись за невгамовні апетити корупціонерів? Отже, продовжуємо слідкувати і будемо про хід подій інформувати громадськість.
     Джерело: «Кримінальний огляд»
     


Автор: Валерій Переможець прочтений: 384 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 22556
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика