Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Нет ничего ценнее во вселенной, чем мысли и чувства. © Кир Булычев

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

“Нові ціни на газ – економічна необхідність”
Автор: Станислав Власенко      Дата: 24.06.2006 23:17


     23 червня у прес-центрі інформаційного агентства “Інтерфакс-Україна” відбувся круглий стіл на тему “Нові ціни на газ – економічна необхідність”. У заході взяли участь заступник начальника департаменту економіки та цінової політики НАК “Нафтогаз України” Юрій Войтович, заступник начальника департаменту податкової політики та економічного регулювання Вячеслав Хрушков та начальник планово-економічного управління Ольга Лініх. Учасники круглого столу розглянули ситуацію з підвищенням природного газу для споживачів та надали роз’яснення, чому приведення цін до економічно обгрунтованого рівня є необхідною умовою виконання виробничих програм зі стабілізації та нарощення видобутку газу в Україні.
     
     Одним з основних завдань Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” є гарантоване забезпечення споживачів України, в т.ч. населення, природним газом, потреба якого задовольняється за рахунок природного газу, видобутого підприємствами Компанії. Оскільки виконання виробничих програм із стабілізації на нарощування видобутку природного газу на підприємствах Компанії здійснюється за рахунок власних коштів, виручка, отримана від реалізації природного газу, повинна забезпечити необхідні обсяги фінансування таких програм.
     В той же час загальний граничний рівень ціни на природний газ для населення, який безпосередньо складається з ціни газу як товару і тарифів на його транспортування і постачання, протягом квітня 1999 - квітня 2006 року залишався незмінним.
     Враховуючи, що тарифи на транспортування і постачання природного газу, починаючи з 2000 року, стали збитковими для окремих ліцензіатів з надання зазначених послуг, НКРЕ протягом 2000-2005 роках частково їх підвищувала. При цьому основна складова ціни на природний газ для населення - безпосередньо вартість самого газу - знизилась до рівня, який на кінець 2005 року не забезпечував навіть відшкодування собівартості видобутку газу. Як відомо, собівартість мала об’єктивну тенденцію до щорічного зростання внаслідок підвищення податкового навантаження, тарифних ставок і окладів відповідно до чинного законодавства, збільшення вартості матеріально-технічних ресурсів.
     Протягом 2000-2005 років НАК “Нафтогаз України” щорічно недотримувала понад 2 млрд. гривень від реалізації природного газу для населення за цінами, що не відповідають їх економічно обґрунтованому рівню.
      Як наслідок, Компанія була позбавлена можливості здійснювати в необхідному обсязі фінансування виробничих програм із забезпечення стабілізації видобутку природного газу на Україні, що в кінцевому результаті створило загрозу ще більшої залежності економіки держави від імпорту природного газу.
      Таким чином, поступове приведення цін на природний газ для споживачів України, в т.ч. населення, до їх економічно обґрунтованих рівнів стало об’єктивною необхідністю. Відповідно до Указу Президента України від 27.12.05 “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 9 грудня 2005 року “Про стан енергетичної безпеки України та основні засади державної політики у сфері її забезпечення”, впорядкування ситуації з цінами на газ є одним з пріоритетних завдань державної політики у сфері забезпечення енергетичної безпеки України.
     З 1 травня 2006 року НКРЕ прийнято рішення про підвищення на 25% граничних рівнів ціни на природний газ для населення ( з 185 грн. за 1000 куб. м до 231 грн. за 1000 куб. м).
     На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2006 року №605 “Деякі питання діяльності Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” 1 липня 2006 року НКРЕ здійснено другий етап підвищення цін на природний газ для населення. Відповідно, граничний рівень оптової ціни та рівні роздрібних цін на газ для побутових потреб населення підвищено на 80% ( з 231 грн. за 1000 куб.м до 414 грн. за 1000 куб.м ).
     При цьому загальний тариф на транспортування природного газу підвищився на 47% , тариф на постачання газу на 41%. Безпосередньо ціна природного газу без ПДВ та цільової надбавки (2%) зросла з 127 до 249,5 грн. за 1000 куб.м.
     В той же час економічно обґрунтований рівень ціни безпосередньо природного газу як товару, який забезпечить НАК “Нафтогаз України” виконання виробничих програм з стабілізації та нарощування видобутку природного газу, становить 266,2 грн. за 1000 куб.м. без ПДВ та цільової надбавки.
     Підвищення з 1 липня ціни на природний газ для населення безперечно призведе до додаткових витрат пересічної родини на оплату природного газу. У порівнянні з цінами, діючими до 1 травня 2006 року, ці витрати зростуть:
      при користуванні лише газовою плитою і наявності централізованого гарячого водопостачання – на 5,39 грн. в місяць;
      при користуванні газовою плитою і відсутності і централізованого гарячого водопостачання – на 10,06 грн. в місяць;
      при користуванні газовою плитою та водонагрівачем – на 12,97 грн. в місяць;
      при користуванні газовою плитою, наявності опалювального котла (за наявності лічильників газу) – на 55,34 грн. в місяць;
      при користуванні газовою плитою, наявності опалювального котла (за відсутності лічильників газу) – на 78,24 грн. в місяць.
      Що стосується компенсації втрат населенню від підвищення цін на природний газ, то одними з таких дієвих механізмів є здійснення індексації грошових доходів населення, які не мають разового характеру, та існуючий механізм надання житлових субсидій.
      В свою чергу, НАК “Нафтогаз України” за рахунок отриманої додаткової виручки від підвищення цін на газ забезпечить додаткові надходження до бюджету, які можуть бути джерелом, необхідним для збільшення обсягів фінансування пільг та субсидій малозабезпечених верств населення.
     Слід також акцентувати увагу на тому, що за період 1999-2006 роки номінальна середньомісячна заробітна плата в державі зросла у 5,2 рази, а ціна безпосередньо природного газу як товару для населення в цей же час знизилась на 23 %.
      Таким чином, прийняте рішення щодо підвищення цін на природний газ для споживачів України, в т.ч. населення, дозволить Компанії в подальшому забезпечити належне фінансування виробничих програм з стабілізації та нарощування видобутку власного природного газу, сприяти підвищенню енергетичної безпеки держави, залишатися й надалі найбільшим в Україні платником до державного бюджету.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 990 оценки: 5 от 1
© Свидетельство о публикации № 2274
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика