Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Власть не средство, она - цель. © Дж.Оруэлл

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

«Маски-шоу стоп» не працює – підприємці розповіли про масові грабунки офісів податківцями
Автор: Валерій Переможець      Дата: 16.01.2019 14:25
У вівторок, 15 січня в інформагентстві Інтерфакс-Україна відбулась прес-конференція на тему “Гоп-стоп" від податкової міліції: як в Україні грабують підприємців", присвячена зриву роботи компанії "Колумб трейд” та інших столичних підприємств.

«Маски-шоу стоп» не працює – підприємці розповіли про масові грабунки офісів податківцями      У вівторок, 15 січня в інформагентстві Інтерфакс-Україна відбулась прес-конференція на тему “Гоп-стоп" від податкової міліції: як в Україні грабують підприємців", присвячена зриву роботи компанії "Колумб трейд” та інших столичних підприємств.
     Див. відео з прес-конференції: https://www.facebook.com/InterfaxUkraine/videos/227256611489991/
     Співзасновник компанії “Колумб трейд”, яка займається консалтингом у сфері імпорту автомобілів зі Сполучених Штатів, Павло Казар’ян розповів, якими прийомами скористалися представники київської податкової міліції, щоб заблокувати роботу його підприємства.
     Спершу податківець, переодягнений в форму кур’єра Нової пошти, брехнею змусив підприємців відчинити двері офісу, після чого до нього вдерлась слідча група і одразу ж почала конфісковувати техніку, в тому числі - мобільні телефони, де-факто позбавивши працівників можливості оперативно визвати адвоката. На прохання обґрунтувати свої дії податківці продемонстрували судову ухвалу, у якій дозвіл на обшук був виданий із вказанням загальної адреси офісного приміщення, яке орендують декілька компаній. Проте в ухвалі жодним словом не згадувалась ні компанія “Колумб трейд”, ні прізвище Казар`яна, що підтверджує незаконність дій податківців.
     Реагуючи на зухвалі дії силовиків, працівники фірми викликали поліцію, але патрульні, «констатувавши» відсутність порушень, поїхали не вчинивши жодних дій. Втім така реакція поліції, коли замість того, щоб негайно припинити правопорушення, умиває руки, на жаль є нормою в Україні. В результаті обшуку було вилучено офісну техніку, ноутбуки, особисті телефони, а також чималу суму готівкою, яка належала особисто керівнику, та не мала ніякого відношення до фінансів підприємства.
     Павло Казар’ян наголосив, що подібні інциденти стали системною практикою не лише у Києві, але і в регіонах. Особливо ж ситуація загострилася в останні тижні. Це підприємець пов’язав із поверненням на посаду голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.
     Однією з жертв силовиків стала і компанія “Міттрейд”, яка працює в сфері торгівлі продуктами харчування. Її власник Антон Орехов розповів, що податківці і в цьому випадку вдалися до трюку з перевдяганням у кур’єрів. Більше того, ухвалу про обшук приймав все той же слідчий суддя, а засвідчувала його та ж сама група понятих. Як і у ситуації з “Колумб трейд”, ні точної адреси офісу, ні назви компанії в ухвалі не знайшлось - лише адреса бази, в якій орендують приміщення декілька сотень компаній. Так само була конфіскована техніка і особисті речі, але цього разу силовики зайшли трохи далі - з’явились вдома у головного бухгалтера і під приводом того, що вона нібито затоплює сусідів, вдерлися у квартиру з обшуком.
     Внаслідок слідчих дій робота компанії була повністю заблокована. Дійшло до того, що податківці обдзвонювали постачальників фірми і брехали, що проти її керівництва порушено кримінальну справу.
     Підприємець висловив нерозуміння, чому компанія, яка платить всі податки і працює по-білому змушена стикатись із переслідуваннями. Це питання він задав і силовикам, почувши у відповідь, що він є надто “нездогадливим і впертим”. На його думку це свідчить про бажання отримати ними неправомірну вигоду.
     Адвокат Роман Волошин, з адвокатського об’єднання “Айтлекс” вказав на те, що всі подібні обшуки проходять по одній схемі, і спробував дати їй коротку характеристику. По-перше, ухвала суду посилається на голослівні твердження слідчого, що за деякою адресою містяться докази в справі про ухилення від сплати податків. При цьому, вказані компанії за даною адресою найчастіше не перебувають. По-друге, слідчі переодягаються в форму кур’єрів. Така практика не заборонена законом, але має застосовуватися в рідкісних випадках, при потребі затримати небезпечного злочинця. По-третє, в ході обшуку довільно конфіскуються речі, про які в ухвалі не йдеться. Наприклад, може стояти вимога конфіскувати печатки і робочу документацію фірми - натомість конфіскують особисті телефони, грошові кошти. Деякі з вилучених речей навіть не вносять в протокол, що на думку Волошина можна сміливо кваліфікувати, як крадіжку. Проводяться несанкціоновані ухвалою особисті обшуки, в тому числі - представниками іншої статі, всупереч вимог закону. Слідчі звертаються до послуг одних і тих же понятих, які, вочевидь, не є сторонніми особами.
     Павло Казар’ян звернув увагу на те, що слідчі в рамках одного кримінального провадження, відкритого близько року тому, провели обшуки в кількох десятках непов’язаних між собою компаній. Виникає сумнів в тому, що це провадження, взагалі, має змістову частину.
     Президент ГО "Антикорупційний підприємницький фронт" Ігор Єгоров зупинився на мотивах поведінки силовиків. За його словами, такі дії спричиняє відчуття їх повної безкарності. Як у справі з “пограбуванням” бутика Граф, можливу компенсацію постраждалим від незаконних дій виплачують за рахунок бюджету, тобто коштом платників податків, а злочинці із середовища правоохоронних органів лишаються непокараними. Навіть сам скандальний голова ДФС Роман Насіров після всіх своїх пригод не сидить за ґратами, а балотується в президенти. А широко розрекламована ініціатива уряду Маски-шоу стоп насправді не працює.
     І все ж надія на позитивні зміни лишається. Новий меморандум України з МВФ передбачає ліквідацію податкової міліції. Що прийде їй на зміну, поки що невідомо. Подейкують, що це може бути Національне бюро фінансової безпеки (НБФБ), ідеологи якого запевняють, що покладуть край протиправним переслідуванням бізнесу. Але в будь-якому разі нова структура має бути закрита для старих кадрів податкових органів, які давно себе дискредитували і, за виразом Єгорова, “навіть піцу розносити негідні”.
     Активісти планують звертатися до всіх компетентних органів, привертати до своєї проблеми увагу ЗМІ. Підсумовуючи все сказане, Павло Казар’ян нагадав, що джерелом влади в демократичній країні є народ. Саме він платить податки, за які утримуються силові структури, і має право на спокійне життя у своїй країні. Отже такі ганебні явища, про які розповіли учасниками прес-конференції, повинні негайно припинитися, а винні у протиправних діях податківці мають бути покарані.
     


Автор: Валерій Переможець прочтений: 410 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 24796
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика