Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Власть не средство, она - цель. © Дж.Оруэлл

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Вчені виявили підвищення стійкості до гербіцидів у 253 видах бур’янів
Автор: Юрий Воеводин      Дата: 04.04.2020 17:42


Вчені виявили підвищення стійкості до гербіцидів у 253 видах бур’янів      Поява стійких до гербицидів бур’янів – велика проблема для аграріїв. Під впливом гербицидів посіви звільняються від одних видів бур’янів, а їх місце займають інші види, на які препарати не впливають. Цією проблемою давно займаються і в Україні, і у світі.
     
     “Стійкі екотипи бур’янів завжди присутні в популяціях одного виду і є частиною його нормальної генетичної варіації. Беззмінне застосування одного і того ж гербіциду або гербіцидів з одним і тим самим механізмом дії призводить до добору резистентних біотипів, що мають стійкість до даного механізму дії або посилений перебіг розщеплення гербіциду. Деякі біотипи бур’янів можуть одночасно мати стійкість до хімічно відмінних гербіцидів або до препаратів з різними механізмами дії”, – розповідає Тетяна Володимирівна Дудченко, завідувач лабораторії захисту рослин Інституту рису НААН, к. с.-г. н, ст. н. с.
     
     У світовій аграрній науці шукають засобів подолати проблему. Так, вчені з Ротамстедської дослідної станції представили нову модель, яка допомагає кількісно оцінити економічні витрати на резистентні бур’яни і їх вплив на врожайність при різних сценаріях ведення сільського господарства.
     
     В умовах найгіршого сценарію, коли всі поля засіяні переважною кількістю небезпечного бур’яну, економічна втрата може скласти £ 1 млрд. З втратою врожаю пшениці в 3,4 млн тонн на рік.
     Моделювання було проведено ZSL на основі дослідження аналізу стійкості, яке здійснили науковці з РОТАМСТЕДУ.
     
     У зв’язку зі стійкістю «чорної трави» до гербіцидів Великобританія втрачає 0,82 млн. Тонн врожаю пшениці щорічно (що еквівалентно приблизно 5% внутрішнього споживання пшениці в країні). Витрати на боротьбу з бур’яном становлять £ 380 млн в рік. За оцінками експертів щорічно по всьому світу вноситься 4 млн тонн пестицидів.
     
     На даний момент відкрито 253 стійких до гербіцидів бур’янів.
     Надмірне використання гербіцидів може привести до зниження якості води, втрати різноманітності диких рослин, а також збитку для біорізноманіття безхребетних, птахів і ссавців.
     
     «Дане дослідження є першою оцінку економічних витрат і втрат врожаю через стійкості до гербіцидів в національному масштабі, і ця цифра шокуюче вище, ніж багато хто припускав. Нам необхідно скоротити використання пестицидів по всій країні, що може означати введення встановлених законом обмежень на використання пестицидів або підтримку фермерів, щоб стимулювати скорочення використання і прийняття альтернативних стратегій управління. Виділення державних коштів на незалежні консультаційні послуги, дослідження і розробки також може допомогти », – зазначила провідний автор дослідження в Інституті зоології ZSL доктор Алекса Варах.
     
     До сих пір аграріям рекомендували використовувати гербіцидні суміші, розроблені для запобігання розвитку резистентності. Однак, відповідно до недавніх досліджень, даний метод боротьби зі стійкістю бур’янів фактично змінює тип резистентності на більш універсальний, а в деяких випадках призводить до вироблення стійкості до хімічних речовин.
     
     Гліфосат в даний час є одним з небагатьох гербіцидів, до яких у лисохвоста мишехвостіковідного не виробили стійкість. Фермери застосовують даний гербіцид в великих кількостях для боротьби з бур’янами.
     
     Проте, згідно з недавнім дослідженням, проведеним в Ротамстедської дослідної станції, у бур’янів вже почала розвиватися стійкість також і до гліфосату.
     
     «Фермери повинні мати можливість адаптувати своє управління для реалізації дійсно інтегрованих стратегій боротьби з шкідниками. До них відносяться набагато більш різноманітні сівозміни та суворі заходи гігієни на місцях », – заявила пані Варах.


Автор: Юрий Воеводин прочтений: 326 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 31993
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика