Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Gens Una Sumus. (лат. "Мы все одна семья.") © лозунг FIDE

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Район озер, найдовшої річки та 128-метрових хмарочосів – 8 фактів про Дарницю
Автор: Петр Чигрин      Дата: 13.04.2020 20:40


Район озер, найдовшої річки та 128-метрових хмарочосів – 8 фактів про Дарницю      Колись Дарницею називали всю лівобережну частину Києва, але територія так швидко забудовувалась і заселялася, що довелося поділити її аж на три адміністративні одиниці.
     
     Район озер, найдовшої річки та 128-метрових хмарочосів – 8 фактів про Дарницю
     Тепер мешканці Дарницького району добре знають, що таке дорожні затори і брак місць в дитячих садках, обмаль зелені та не дуже чиста озерна вода.
     
     Та все одно без Позняків та Осокорок не можна уявити сучасну столицю України.
     
     Подарунковий район
     
     З походженням назви Дарниця все просто і складно водночас. Нібито пішло воно від слова “дар” або “дарувати”. Ось тільки хто, що і кому дарував на цих землях?
     
     Чи то княгиня Ольга презентувала цю земельну ділянку своєму синові Святославу, чи тут розташовувалися заїжджі двори для послів і купців, які приїздили з щедрими дарами до київських князів та чекали тут прийому. Суперечи навколо топонімічних версій точаться досі. Є між ними й не подарункові.
     
     Наприклад, припущення, що назва виникла від слова “даром”. Мовляв, люди неохоче заселяли ці території, а тому монастирі віддавали їх під поселення безоплатно, з мінімальними податками або й зовсім без них та повністю звільняли цих селян від трудової повинності.
     
     Простіше кажучи, віддавали землю майже “дарницею”.
     
     Найдовша річка
     
     Територією району протікає найбільша з малих річок Києва – Дарниця. Її протяжність – 21,1 км.
     
     У 16 столітті вона вже носила таку назву, на ній стояли млини. Це стало відомо, завдяки суперечкам монастирів за прилеглі землі. В історичних документах від 1509 року зафіксовано рішення, що межа між маєтками Києво-Печерського і Пустинно-Миколаївського пролягатиме по “річці Дарниця, на якій млини…”. Сьогодні максимальна глибина річки не перевищує 1 м, і то лише на деяких ділянках.
     
     Та є у річки одна унікальна особливість. Вона протікає переважно через ліс, але є й ділянка, захована в колектор. І за адресою Харківське шосе, 19 Дарниця буквально тече крізь фундамент житлового будинку.
     
     Найглибше озеро
     
     Великою кількістю зелені Дарницький район похвалитися не може, чого не скажеш про озера. І зокрема тут розташована найглибша київська водойма – озеро Тягле. Його глибина 32 м. Це штучний кар’єр, з якого брали пісок для забудови Харківського масиву.
     
     Дарницькі риби-голки і “гупиші”
     
     Очисний канал Бортницької станції аерації жартома називають Амазонкою через те, що у ньому мешкають тропічні риби. На мілководді тут можна зустріти зграйки гуппі. Вони не такі яскраві, як акваріумні. Кажуть, водяться вони в природних умовах на Бортничах ще з 80-х років.
     
     А в озері Вирлиця прижилися риба-голка.
     
     Таємниці колектора
     
     Велика експозиція, а також розповідь про систему каналізації, історію унітазу і непросту роботу водопровідників під атмосферний аудіосупровід – звук води, що зливається, і писк щурів. На Харківському шосе працює єдиний в Україні Музей каналізації.
     
     Наймолодший житловий масив
     
     Село Осокорки згадується в історичних документах ще 18 століття, коли свої права на нього заявили Києво-Печерська лавра і Видубицький монастир. Церковників помирили, розділивши село на дві частини. Велику віддали Лаврі, трохи меншу – монастирю. Зараз на місці села розташована станція метро “Славутич”.
     
     А ось мікрорайон Осокорки почав забудовуватися лише у 1993 році. Це наймолодший житловий масив Києва.
     
     Інженерне диво
     
     Перший залізничний міст через Дніпро поєднав Дарницю з правим берегом в 1870 році. Побудований за проектом Арманда Струве цей міст став найдовшим цільнометалевим залізничним мостом в Європі. Конструкцію довжиною 1067 м зводили два роки.
     
     Війни тричі руйнували міст.
     
     Останній раз його підрив здійснили німецькі окупаційні війська в 1943 році. Новий Дарницький залізничний міст був побудований поруч. Про той перший, названий Дніпровським, але більш відомий як міст Струве, нагадують лише обломки декількох опор, що стирчать з-під води.
     
     Хмарочоси Позняків
     
     На вулиці Срібнокільській в мікрорайоні Позняки знаходиться житловий будинок, який зі своїми 36 поверхами, 128 метрами зросту і вертолітним майданчиком на даху входить в п’ятірку найвищих столичних будівель. У хмарочосі “Корона” 530 квартир.


Автор: Петр Чигрин прочтений: 392 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 32165
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика