Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Любовь, красота и действие спасут мир © древняя этрусская мудрость

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

В Україні створюють перший цифровий театральний архів
Автор: Евгения Широкова      Дата: 28.06.2020 20:39


В Україні створюють перший цифровий театральний архів      В Україні стартувало створення першого у країні Digital Theatre Archiv. Про це інформує пресслужба Національної спілки театральних діячів України.
     
     Зазначається, що проєкт передбачає запуск зручного та доступного вебресурсу, що буде обробляти та зберігати інформацію про вистави театрів України.
     
     Навіщо це потрібно?
     Цифровим театральним архівом зможуть користуватися як науковці та представники театральної спільноти, так і звичайні глядачі. Проєкт реалізується Національною спілкою театральних діячів України за підтримки Українського культурного фонду. Куратор проєкту – український театрознавець, доктор мистецтвознавства, професор Ганна Веселовська.
     
     “У нашій скорегованій кимось історії вже не раз відзначалися недостовірні театральні ювілеї, а провідні майстри сцени залишалися без гідного вшанування. І сьогодні, коли, здається, про все можна дізнатися з мережі, як виявилося, українському театру знову не пощастило: суцільна плутанина із датами прем’єр, авторами спектаклів, зіграними акторами ролями”, — зазначає кураторка проєкту Ганна Веселовська.
     
     А як у інших?
     У багатьох країнах процес діджіталізованого архівування та фіксації театрального процесу триває вже давно. Існує чимало електронних театральних архівів у Великій Британії, Німеччині, США, Франції. А державні інституції, що опікуються театрами в центральноєвропейських країнах (Інститут театру імені Збігнєва Рашевського в Польщі, Угорський театральний музей та інститут, Театральні інститути у Словаччині, Чехії, Словенії та інші) забезпечують збереження інформації на спеціальних сайтах.
     
     “Цей рік довів, що диджиталізація принципово важлива не лише для збереження життєдіяльності культурних проєктів, а й з позиції доступності культури. Завдяки переходу в онлайн-формати збільшується аудиторія глядачів і слухачів, стираються кордони й відстані. І, звісно, важливим є збереження мистецьких творів, у випадку Digital Theatre Archiv — вистав, щоб на цій основі здійснювались дослідження, відбувались копродукції, а головне — здійснювались глядацькі відкриття неймовірного світу театру”, — каже виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів.
     
     Як реалізовуватимуть проєкт?
     НСТДУ за підтримки УКФ вже реалізувала низку технічних заходів із запуску повноцінної національної театральної бази даних. До кінця 2020 року планується зібрати, обробити та розмістити на спеціалізованому веб-ресурсі інформацію про постановки театрів України за період 2015-2019 рр.
     
     Запустити сайт планується вже у вересні-жовтні поточного року. Долучитися до процесу організатори запрошують всі театральні колективи України різного спрямування та різних форм власності. Проєкт масштабний і має декілька етапів. А у підсумку має утворитися спеціалізований ресурс, що об’ємно надаватиме користувачам доступну та об’єктивну інформацію про театральне мистецтво України. Крім того, створення єдиної театральної бази даних стане важливим і для повноцінного розуміння всіх процесів, що відбуваються в театральній сфері, місця і ролі театру в загальнонаціональному культурному контексті.


Автор: Евгения Широкова прочтений: 340 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 33383
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика