Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Альтернатива лжи не другая ложь, другого размера и другой формы, а истина. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ДК “Газ України” поверне під контроль держави газорозподільні мережі у 14 областях України і АР Крим
Автор: Станислав Власенко      Дата: 01.06.2007 22:04


     Рада директорів ДК “Газ України” затвердила програму свого дочірнього підприємства “Укргазмережі”, згідно якої передбачено створення філій дочірнього підприємства у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Луганській, Львівській, Одеській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях та в Автономній Республіці Крим.
     
     Рішення Ради директорів ДК “Газ України” є продовженням кампанії з наведення порядку на внутрішньому газовому ринку України. Робота ДП “Укргазмережі” спрямована на посилення державного управління газорозподільними мережами. Філії “Укргазмережі” будуть функціонувати у тих областях, де підприємства з газопостачання та газифікації (облгази) не забезпечують належний рівень розрахунків за природний газ для різних категорій споживачів та не виконують власні зобов’язання щодо вкладення інвестицій у розвиток мереж.
     
     Наступним кроком після створення філій “Укргазмережі” стане поступове повернення газорозподільних мереж у 15 вказаних регіонах під контроль державного підприємства.
     
     Газорозподільні мережі, що є державною власністю і не підлягають приватизації, були передані у 2001 році в користування облгазам. Вони несуть відповідальність за збереження та безпечну експлуатацію переданих їм газорозподільних об’єктів, а також за інвестування коштів у їх розвиток, відновлення і модернізацію. Відповідно до умов договорів з ДК “Газ України”, облгази зобов’язані щорічно відраховувати для цих цілей 50% від прибутку, отриманого від використання цим майном, але не менше 4% від залишкової вартості майна.
     
     Водночас більшість облгазів не виконують договірних зобов’язань і не здійснюють необхідних відрахувань на розвиток мереж. Рівень інвестування і капітальних вкладень у газорозподільні мережі протягом 2002-2006 рр. складає у “Волиньгаз” – 46%, “Закарпатгаз” – 43%, “Київоблгаз” – 68%, “Кримгаз” – 28%, “Луганськгаз” – 56%, “Львівгаз” – 56%, “Одесагаз” - 31%, “Полтавагаз” - 51%, “Сумигаз” - 41%, “Тернопільгаз” - 56%, “Чернігівгаз” - 43%.
     
     Таким чином, зазначені облгази фактично не забезпечують підтримку державних газорозподільних мереж в належному технічному стані, не гарантують безпеку при постачанні природного газу споживачам, а також не вкладають необхідні кошти у їх розвиток.
     
     За підсумками останньої інвентаризації державного майна станом на 1 січня 2007 р. “Волиньгаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Одесагаз”, “Харківгаз” та “Закарпатгаз” незаконно вилучили майна із державної власності на суму понад 260 млн. грн., а ВАТ “Львівгаз” взагалі відмовилося надати інвентаризаційні відомості.
     
     У грудні 2006 року договори про експлуатацію облгазами газових мереж втратили чинність. Відповідно до рекомендацій та вимоги ГоловКРУ і Фонду державного майна України, з метою дотримання майнових інтересів держави та підвищення ефективності використання державного майна, ДК “Газ України” розробила та надала у листопаді 2006 р. усім облгазам додатки до існуючих договорів. Ці договори можна подовжувати щороку і вони передбачають більш жорстку відповідальність за неналежне використання та розвиток газорозподільних мереж.
     
     Проте “Вінницягаз”, “Волиньгаз”, “Закарптагаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Львівгаз”, “Одесагаз”, “Харківгаз” та “Чернігівгаз” не прийняли запропоновані їм умови. Відтак дії Договорів з переліченими облгазами на 2007 р. не було подовжено і облгази втратили юридичні права на користування газорозподільними мережами загальнодержавного значення.
     
     ДК “Газ України” має намір поширювати практику повернення під державний контроль газорозподільні мережі у тих областях, де облгази не забезпечують належний рівень розрахунків споживачів за природний газ та не виконують зобов’язання щодо вкладення інвестицій у розвиток мереж. З цією метою у лютому 2007 р. було створено державне підприємство “Укргазмережі”. З 1 травня Чернівецька філія ДП “Укргазмережі” успішно і ефективно здійснює постачання природного газу більшості споживачам Чернівецької області.
     
     На даний час Чернівецька філія ДП “Укргазмережі” напрацювала і оформила методику налагодження фінансово-господарської діяльності обласної філії підприємства, правила роботи із споживачами, функціонування служб філії, в т.ч. абонентської та аварійно-диспетчерської. Успішний досвід і ефективна методика роботи Чернівецької філії ДП “Укргазмережі” буде впроваджуватися в інших областях.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1581 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 3602
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика