Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Бог коварен, но незлонамерен. © Альберт Эйнштейн

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Штучне заниження ціни на газ для населення призводить до фінансового і виробничого краху української газової галузі
Автор: Станислав Власенко      Дата: 15.11.2007 17:48


     Штучне заниження протягом останніх 5 років ціни на газ для населення зумовлює серйозні фінансові проблеми українських газовидобувних підприємств та знижує власний видобуток природного газу в Україні.
     
     Газовидобувні підприємства України, в яких частка Держави складає від 50% і більше змушені в обов’язковому порядку постачати газ для його реалізації домогосподарствам країни. Втім, низька неринкова ціна на природний газ для населення зумовлює майже збиткове видобування палива. Відсутність вільних коштів на розвиток газової галузі призводить до недофінансування пріоритетних виробничих програм. Через неможливість завершити буріння та ввести в експлуатацію перспективні свердловини та родовища Україна втрачає близько 4 млрд. куб. м власного природного газу щорічно.
     
     Споживання природного газу домогосподарствами України знижується дуже повільними темпами та майже стабільне. Це означає, що кожного року не отримані 4 млрд. куб. м газу НАК «Нафтогаз України» змушений заміщувати імпортованим паливом за ціною, значно вищою від вартості власного газу. Майже половина населення сьогодні споживає газ українського видобутку за ціною 339 грн. за тис. кубометрів, у середньому тариф складає 477 грн., а ринкова ціна імпортована газу – 1020 гривень. Таким чином, у 2007 році Компанія витрачає майже 2,5 млрд. гривень додаткових коштів на закупівлю дорожчого газу за кордоном.
     
     У 2007 році основний вид діяльності Дочірньої компанії «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» – видобуток вуглеводнів, забезпечив лише 9% прибутку Компанії. Цього недостатньо для здійснення повноцінної діяльності по розвитку газового ринку. На сьогоднішній день «Укргазвидобування» виживає виключно завдяки рентабельності інших видів діяльності – виробництва нафтопродуктів та скрапленого газу. Фактично, найбільше газовидобувне підприємство України існує завдяки недофінансуванню у геологорозвідку, буріння, ремонт і діагностику промислового обладнання. Це суттєво зменшуватиме як безпеку, так і обсяги видобування газу в Україні у майбутньому.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1852 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 3798
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика