Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Что есть государство без правосудия? Шайка разбойников, и только. © Блаженный Августин

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

50 років італійського мистецтва
Автор: Татьяна Ситко      Дата: 24.08.2021 21:30


50 років італійського мистецтва      У Музеї історії Києва триває міжнародна виставка сучасного італійського мистецтва «Шовковий шлях. Мистецтво та сучасні художники з Італії». Проєкт об’єднав роботи 38 італійських митців кількох поколінь, починаючи з колекції творів італійського мистецтва 1950-х років.
     
     «Шовковий шлях. Мистецтво та сучасні художники з Італії» — це мистецька інтерпретація стародавнього караванного шляху, який з’єднував Європу та Азію. Виставка розпочинає цей шлях у Києві. Далі продовжить свою подорож за маршрутом Анкара-Тбілісі-Ташкент-Пекін та завершить її у Сіані у 2022 році.
     
     «У українського та італійського мистецтва є багато спільного, — зазначив Посол Італійської Республіки в Україні П’єр Франческо Дзадзо. — Територія сучасної Італії багато років була розділена на різні країни. У нас є тосканське мистецтво, яке відрізняться від венеційського чи неаполітанського. Стали єдиною країною тільки у 1861 році. А Україна ще молодша держава. Бачу великий вплив візантійської архітектури у Києві, він є й у нас. Італійці, які приїжджають сюди, завжди приємно вражені, їм подобається естетика міста».
     
     Проєкт об’єднує в собі роботи 38 італійських митців кількох поколінь, які представляють різні художні напрями і стилі та використовують широкий спектр способів вираження.
     
     На виставці представлені картини, написані акрилом на полотні, цифрові фотографії, відео-арт, скульптура та авторські інсталяції. Вибрані роботи яскраво презентують різні аспекти перетину художньої культури минулого та сучасності, мов ті каравани, що йшли по віддалених землях на Схід, навантажені товарами різних видів, створюючи або відтворюючи нові і давні оповіді: від драконів до високотехнологічної культури, від даоських храмів до глобального ринку. Автори проєкту прагнуть віднайти зв’язок між «дарами» з минулого і його впливом на сучасних митців Італії та презентувати зібраний ними творчий доробок глядачам із різних країн світу.
     
     «Показуємо відправні точки мистецтва за останні 50 років. Відібрали найзнаковіші твори та авторів, — розповідає куратор виставки Алессандро Карер. — Починаємо з напрямку „бідне мистецтво“ (арте повера), що виник в Італії в 1960-х роках. Його представники заперечували існуючі скарби культури, хотіли звільнити творчість від обмежень традиційних форм. Використовували речі, які їх оточували, — шматки газет, сміття, ганчірки. У 1970-х роках в Італії популярними були відеоінсталяції. На виставці є відео про підготовку до футболу, стирання кордонів, коли автори ниткою на мапі зшивають різні країни, реставраторку „Таємної вечері“. Частина експозиції присвячена комунікації, мовленню. Йдеться про принцип продукування коду, різних форм і смислів. Це абстрактні картини з літер, „стерта“ книга, робота, яка має аромат. Кілька творів присвячені сучасним технологіям, зокрема Google».
     
     Серед знакових робіт — «Венера з ганчірок», Мікеланджело Пістолетто, 1967 рік. Копія античної статуї, зроблена з бетону, що стоїть біля купи старих різнокольорових ганчірок та мотлоху. Митець показує контраст вічної краси й швидкоплинної моди. Критикує суспільство споживання і водночас розмірковує, що в сучасному світі античний ідеал вже не може вважатися якимось єдиним джерелом натхнення і краси.
     
     В іншому залі можна побачити скульптуру Маріси Альбанезе «Проходження».
     Авторка присвятила її жінкам, які боряться. Жінка є тендітна та слабка, але Маріса показує її силу — у сильній прямій поставі, шоломі. Підкреслює, що попри фізичну слабкість, жінка може бути сильнішою за своєю позицією, краще за чоловіків долати виклики долі.
     
     Привертає увагу кулак з татуюванням Фабіо Віале, що має назву «Те, що ваше, буде нашим». Ця робота народилася у співпраці з письменником Ніколаєм Ліліном. Він виріс серед російської мафії та має чимало татуювань. Фабіо переніс ці характерні для російського кримінального світу елементи на художній обєкт. Кулак означає насильство. Зроблений з каррарського мармуру, що вважається одним з найкращих за якістю та пластичністю.


Автор: Татьяна Ситко прочтений: 147 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 38331
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика