Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Любое государство это неизбежно возникающая структура социальных паразитов ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

МінЖКГ перевірило чи пов’язане різке підвищення тарифів на послуги водопостачання в Луганській області з передачею місцевого водоканалу у концесію «Росводоканалу»
Автор: Станислав Власенко      Дата: 20.07.2008 22:19


     Увагу Кабінету Міністрів України привернуло те, що зважаючи на велику протяжність обласного водоводу, в регіоні завжди існували значні проблеми з водопостачанням, але тривалий час не підвищувалися тарифи на воду. Вони були підняті вдвічі після передачі Луганського водоканалу в концесію «Росводоканалу».Чому так сталося? Чи зв’язано підняття тарифів з передачею в концесію підприємства-монополіста? Чи не ліпше було б підняти тарифи і залишити підприємство в комунальній власності? На всі ці запитання мав відповісти ґрунтовний аналіз ситуації.
     
     Як розповів перший заступник Міністра з питань ЖКГ Олександр Мазурчак, перевірка довела, що підвищення тарифів на воду в Луганській області не пов’язано з передачею в концесію водоканалу, економічну обґрунтованість утворення тарифу, залежність собівартості водопостачання від значної протяжності водоводу підтвердила інспекція по цінах. Але, - наголосив заступник Міністра,- місцева влада не повинна була підвищувати тарифи одразу вдвічі, а тільки поетапно, в залежності від зростання вартості складових тарифу – електроенергії тощо, і не тоді, коли триває процес передачі водоканалу в концесію. Крім того, підвищення тарифів має проходити гласно, через громадські слухання і обговорення, щоб люди розуміли чому це відбувається.
     
     Міністерство з питань ЖКГ підтримує концесію як ефективну форму управління комунальним підприємством, і наполягає на тому, що процес передачі у концесію має бути відкритим, відбуватися за зрозумілими для всіх правилами, відповідними вимогами і гарантіями. Ці засади виписані в розробленому Мінжитлокомунгоспом законопроекті «Про особливості передачі в оренду та концесію об’єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, які знаходяться у комунальній власності».
     
     Проблема Луганського водоканалу є комплексною, і самостійно ні за кошти держбюджету, ні за кошти області, хоча там розроблено й затверджено відповідну Програму, що передбачає 500 млн. гривень на модернізацію системи водопостачання області, її не розв’язати. На думку Олександра Мазурчака, подальший розвиток підприємства міг відбуватися трьома шляхами: за рахунок високих тарифів, що містили б інвестиційну складову, але він є неприйнятним, адже більшість споживачів не спроможні сьогодні сплачувати такі суми за воду. По-друге, можна було б взяти кредити на технічну модернізацію водоканалу у світових фінансових донорів, таких як ЄБРР, Світовий банк, й надаючи споживачам якісні послуги, розрахуватися з кредиторами протягом 10-15-ти років. У Луганську обрали третій шлях – пішли на передачу комунального підприємства у концесію на 25 років.
     
      Прихід на український ринок водопостачання потужної компанії – «Росводоканалу», готової вкладати інвестиції у комунальну галузь, в цілому є значним позитивом. Тому аналіз однієї з перших практик концесії в житлово-комунальному господарстві України дасть змогу удосконалити механізм передачі підприємств в концесію, розробити необхідні регуляторні акти, щоб у подальшому убезпечити від помилок інших концесіонерів і концесієдавців.
     
      Проте, у Міністерства з питань житлово-комунального господарства України є суттєві зауваження щодо проведення концесійного конкурсу в Луганську. Крім росіян у конкурсі готові були взяти участь ще й чеські та литовські компанії. Та обов’язковою умовою проведення конкурсу стала вимога до концесіонера – досвід роботи на території, де мешкає більше трьох мільйонів людей. Російська компанія таким чином залишилася на конкурсі єдиним претендентом.
     
     Викликає занепокоєння і той факт, що в концесійному договорі переможця конкурсу фігурує не «Росводоканал», а ТОВ «Луганськвода», засноване російським інвестором. За законодавством, засновник не несе відповідальності за господарську діяльність підприємства, яке він заснував. Перший заступник Міністра застерігає, що відповідальність засновника буде вимірятися лише мінімальними статутними внесками у розмірі 20 – 30 тисяч гривень. На думку Олександра Мазурчака, «Росводоканал» мав би заснувати дочірню фірму, або дати гарантійний лист про те, що несе солідарну відповідальність за інвестиційним зобов’язанням «Луганськводи» на суму 500 мільйонів гривень.
     
     Є в Міністерства й інші застереження щодо укладеної концесійної угоди. Зокрема, щодо пункту, за яким дозволяється передача прав і обов’язків з виконання концесійної угоди третім особам. Та положення, що передбачає у разі невиконання концесіонером умов договору, його розірвання тільки з 2013-го року. Виходить що до цього визначеного терміну можна надавати споживачам неякісну, таку, що не відповідає стандартам, воду й не нести за це жодної відповідальності.
     
     Міністерством запропоновано за низкою зауважень відкорегувати договір концесії Луганського водоканалу.
     
      На 24 липня заплановано засідання колегії Мінжитлокомунгоспу, на якій буде розглянуто поточну ситуацію на комунальних підприємствах водо-, теплопостачання Луганська, Одеси, Кіровограду та Артемівська, які сьогодні працюють на умовах оренди і концесії. На думку фахівців Міністерства, такий досвід дозволить доопрацювати механізми передачі в оренду і концесію інших підприємств галузі і таким чином убезпечити населення України від неякісних послуг, економічно необґрунтованих тарифів.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1679 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 4148
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика