Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Не верь, не бойся, не плати. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Проект Загальнодержавної програми розвитку соціального житла потребує доопрацювання – вирішила науково-технічна рада Мінжитлокомунгоспу
Автор: Станислав Власенко      Дата: 28.07.2008 01:02


     На всі ці запитання мали надати компетентну відповідь експерти на засіданні президії науково-технічної ради Міністерства з питань житлово-комунального господарства, яка відбулась 17 липня під головуванням Міністра Олексія Кучеренка.
     Особливу увагу НТР, у роботі якої також взяли участь: перший заступник Міністра Олександр Мазурчак, заступники Міністра Ірина Запатріна, Сергій Зімін, Руслан Крамаренко та керівники Управлінь Міністерства - розвитку житлової сфери Володимир Кірюшин, стратегії реформування Юлія Суднікова, координації міжнародної технічної допомоги та міжнародних зв’язків Олександр Савенко, енергоефективності та інженерного захисту територій В’ячеслав Лісовик, керівник Департаменту державного регулювання Олена Гаврилюк, було приділено розгляду проекту Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми «Соціальне житло», розробленого в якості наукової роботи (перехідний проект), відділом економічних методів управління будівництвом Науково-дослідного інституту будівельного виробництва, у співпраці з фахівцями Управління розвитку житлової сфери Мінжитлокомунгоспу. (Оновлена назва - проект Закону України «Про затвердження загальнодержавної програми розвитку соціального житла»).
     
     Житлова проблема є однією з найбільш гострих соціально-економічних проблем в Україні. Станом на 1 січня 2008-го року на квартирному обліку перебувало близько 1,25 млн. сімей, дві третини з них – більше 10 років. З тих , що перебувають на квартирному обліку, щорічно поліпшують житлові умови орієнтовно 1,35% сімей. За таких темпів руху квартирної черги, забезпечити черговиків житлом можливо протягом 70-75 років.
     Доходи цих сімей не дозволяють їм придбати квартири за ринковими цінами. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України в 2007-му році майже 12,3 млн. осіб (або понад 3 млн. домогосподарств) мали середньодушовий грошовий дохід нижче прожиткового мінімуму, який становив 518,5 грн. на місяць в розрахунку на одну особу. З огляду на тенденції, визначені Інститутом демографії та соціальних досліджень НАНУ щодо рівня бідності, можна вважати, що в середньому 21,7 % населення будуть змушені користуватись соціальним житлом.
     Загальнодержавна програма розвитку соціального житла розроблена у відповідності до Закону України «Про житловий фонд соціального призначення».За орієнтовними підрахунками, станом на 1 січня 2008 року, соціального житла потребували 272 тисячі українських сімей. З них право позачергового одержання житла мають 22,7 тисяч сімей, першочергового одержання соціального житла – 70 тисяч сімей.
      У відповідності до закону, соціальним визнається житло всіх форм власності (крім соціальних гуртожитків) із житлового фонду соціального призначення, що безоплатно надається громадянам України, які потребують соціального захисту, на підставі договору найму на певний термін.
      Метою Загальнодержавної програми є формування шляхів створення житлового фонду соціального призначення, визначення і реалізації заходів, які будуть сприяти забезпеченню фінансування, будівництву значного обсягу житлового фонду соціального призначення. А також вирішенню питання його цінової доступності.
      Житловий фонд соціального призначення формується органами місцевого самоврядування з декількох джерел, зокрема серед основних визначені: будівництво нового житла; реконструкція існуючих житлових, а також переобладнання нежитлових будинків; за рахунок передачі забудовниками місцевим радам частки житлової площі в новозбудованих будинках; передачі з державної в комунальну власність соціального житла, побудованого за рахунок коштів державного бюджету.
      Для забезпечення соціальним житлом 272 тисяч українських сімей необхідно створити житловий фонд соціального призначення загальною площею орієнтовно 15 539 тисяч квадратних метрів. Для реалізації Програми розвитку соціального житла орієнтовно необхідно 60 млрд. 538,1 млн. гривень коштів. Джерелами фінансування таких витрат мають бути кошти державного бюджету України та місцевих бюджетів.
      За розрахунками, найбільші обсяги площ соціального житла, що, зокрема, надається позачергово, необхідно створити : у Києві - 196414 кв.м., Київській області - 103780 кв.м, Житомирській області - 85509 кв.м.
     Прогнозні середньорічні показники опосередкованої вартості спорудження квадратного метра загальної площі житла за регіонами України на 2008-й рік (затверджені наказом Мінрегіонбуду № 100 від 12.07.2007) становлять, зокрема, по Києву 4386 грн., Київській області -3780 грн., Житомирській – 3613 грн.
     
      На думку Міністра з питань ЖКГ України Олексія Кучеренка, розробники запропонованої Загальнодержавної програми розвитку соціального житла, передбачаючи необхідність значних витрат з державного та місцевих бюджетів, а це більше 60 мільярдів гривень, не дають відповіді як можна збалансувати такі значні витрати, адже знайти їх на реалізацію програми буде непросто. Наприклад, у Донецькій, Луганській областях на балансі місцевої влади чимало покинутого житла, яке можна було використовувати як соціальне, запропонувавши людям переїзд. Необхідно врахувати з цього питання дані з регіонів. Крім того, викликає сумнів використання даних опосередкованої вартості спорудження квадратного метра житла. У наведених розрахунках зовсім не відображено компонент, який стосується необхідності вмотивованості будівельників – збалансувати витрати на будівництво саме соціального житла. Необхідно дивитись на проблему не з точки зору інтересів будівельної кампанії, а з точки зору споживача – людини, яка потребує допомоги в наданні житла.
     
      Перший заступник Міністра Олександр Мазурчак висловив сумніви щодо наведених критеріїв відбору громадян, які претендують на отримання соціального житла. Можливо таких сімей значно більше, отже необхідно перевірити чи реально відображають ситуацію зазначені підрахунки.
     
      Начальник Управління розвитку житлової сфери Володимир Кірюшин зауважив, що Загальнодержавну програму розвитку соціального житла, в якості рамкового контурного проекту, необхідно відправити на опрацювання до центральних органів влади – відповідних зацікавлених міністерств та відомств; обласних державних адміністрацій; органів місцевого самоврядування. Він також закцентував увагу на тому, що наведені у програмі розрахунки слугують прикладом розрахунку прямого будівництва. А формуватися кошти на реалізацію Загальнодержавної програми будуть на базі регіональних програм, які корегуватимуться щорічно, в залежності від потреб регіонів у соціальному житлі. При цьому формуватися кошти будуть на принципах софінансування, як зазначено в законі про житловий фонд соціального призначення.
      Заступник Міністра Ірина Запатріна запропонувала відправити наукову розробку проекту Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку соціального житла» на доопрацювання.
     
      Науково-технічна рада вирішила також відправити на доопрацювання й узгодження з відповідною концепцією проект Загальнодержавної програми укріплення берегів поверхневих водних об’єктів і узбережжя морів та їх інженерного захисту. Проект енергетичного паспорту на житловий будинок було погоджено, а от проекти сервісної карти житлового будинку та експлуатаційного паспорту на житлові приміщення потребують розробки відповідної інструкції щодо їх запровадження.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1198 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 4158
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика