Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Мы противостоим лжи! © чилблтонское послание

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Україна на шляху до СОТ
Автор: Станислав Власенко      Дата: 16.09.2003 08:43


     В середу 10 вересня пройшла міністерська конференція з питань СОТ в Канкуні, в Мексиці, де була присутня українська делегація. Нинішня подія в Канкуні - історична, оскільки від результатів її роботи залежатимуть подальші умови торгівлі серед країни - членів СОТ, в тому числі і для України, яка планує стати її членом у 2004 році.
     Головне завдання конференції в Канкуні, як і самої СОТ - подальша лібералізація торгівлі, тобто покращення доступу на ринки та вирівнювання диспропорцій між розвиненими країнами та тими, що розвиваються.
     Серед найбільш складних питань, яке буде вирішуватись в Канкуні і яке впродовж останніх півроку обговорюють країни - учасники СОТ, це питання сільського господарства, а саме скасування субсидій на експорт з боку розвинених країн та скорочення підтримки власних фермерів на суму 314 млрд. доларів. Питання мало бути вирішеним ще навесні. Сьогодні в СОТ вже сформувалась впливова група країн, що розвиваються, які наполягають на подальшому відкритті ринків розвинених країн. Серед них Бразилія, Індія, Китай, ПАР - загалом 20 країн.
     Відповідно до дослідження австралійських вчених, яке наводить МВФ, у випадку якщо розвинені країни скоротять підтримку сільського господарства, економічні переваги складуть $14 мільярдів на рік.
     Позаминулого тижня була прийнята угода по медичних ліках. Угода мала не меті надати можливість купувати ліки для найбідніших країн, які потерпають від ВІЛ/СНІДУ, туберкульозу та малярії, за ціною, дешевшою від тих, які встановлюють ведучі виробники. Це можливо у випадку, коли закуповуються непатентован! ліки спеціального призначення, що передбачено Комітетом з питань інтелектуальної власності для країн, які опинились на загрози здоров'ю нації. Цей крок є символічним, оскільки вдалося примирити найбільші фармацевтичні компанії, та найбідніші верстви населення, які не мають ані змоги, ані коштів на придбання необхідних ліків.
     Таке рішення демонструє готовність різних інтересів, які представлені в СОТ, до переговорів, а також зростаючий голос країн, що розвиваються. Це ні в якому разі не заперечує, а ще раз наголошує на необхідності гармонізування законодавства в сфері інтелектуальної власності. Лише виконання рівних умов надає можливість всім країнами СОТ відстоювати інтереси власних виробників, і це вже є захист не на національному, а на міжнародному рівні.
     Як повідомляє Світовий Банк у щорічному економічному прогнозі, темпи росту у країнах, що розвиваються, складуть 5% в наступному році. Якщо в Канкуні будуть прийняті рішення стосовно подальшої лібералізації торгівлі, ця цифра може зрости. Прогноз Світового Банку для країн СНД - 5,3%.
     Кожен рік процес вступу до СОТ стає, з одного боку, привабливішим для України, оскільки ринки стають все більш відкритими для тих, хто вже є учасником світової торгівлі, з іншого боку - він стає більш трудомістким та потребує більших узгоджень позицій, оскільки СОТ динамічно розвивається. Прикладом складної, але послідовної та гармонійної інтеграції може стати Китай - соціалістична країна, яка зробила вибір на ринкову економіки. Процес вступу був для нього неабияким складним та вимагав довгих узгоджень, проте вже в минулому році йому вдалося "відпрацювати своє прагнення" - Китай став першим за обсягами надходжень інвестицій.
     Україна прискореними темпами наближається до СОТ. Сьогодні Україна має 14 підписаних протоколів з країнами-членами СОТ, у тому 18 березня підписано протокол з Європейським Союзом. На минулому тижні Міністр економіки та соціальної політики Польщі Єжи Хауснер підтвердив, що Польща готова підписати двосторонній протокол з нами в Канкуні. В жовтні в Женеві відбудеться наступне офіційне засідання робочої групи, під час якого буде розглянуто перший варіант остаточного звіту нашої робочої групи. Нагадаю, що це передостанній крок до вступу. Міністерство економіки наполягає на завершенні технічних переговорів в і вступі до СОТ у 2004 році.
     Сьогодні найважливішими до розв'язання залишаються питання остаточного врегулювання законодавства в сфері прав інтелектуальної власності, відновлення імпорту курячого м'яса з США і підписання протоколу з США.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2189 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 641
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика