Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Власть не средство, она - цель. © Дж.Оруэлл

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Держпідприємництва видав інформаційного листа
Автор: Станислав Власенко      Дата: 24.01.2004 11:34


     Держпідприємництва видав інформаційного листа за №7577 від 26.12.2003 р. "Про сплату внесків на пенсійне страхування суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований та єдиний податки)"
     Враховуючи численні звернення суб'єктів підприємницької діяльності, які застосовують спрощену систему оподаткування, з метою уникнення подвійної сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в зв'язку з набуттям чинності з 1 січня 2004 року Закону України від 09.07.2003 № 1058 "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон) в ньому Держпідприємництва повідомляє наступне.
     Спрощена система оподаткування запроваджена Указом Президента України від 03.07.1998 № 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (в редакції Указу від 28.06.1999 № 746) (далі - Указ), виданого відповідно до пункту 4 Перехідних положень Конституції України.
     Зазначеним Указом передбачено, що суб'єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. В той же час, відповідно до вищезазначеного Закону, починаючи з 1 січня 2004 року, всі роботодавці повинні сплачувати внески на пенсійне страхування за найманих працівників на загальних підставах. Разом з тим, Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", як і іншими законами, не можуть бути внесені зміни до Указу. Такі зміни можна внести лише спеціальним законом щодо спрощеної системи оподаткування, як це передбачено пунктом 4 Перехідних положень Конституції України.
     Підпунктом 7 пункту 14 Розділу XV Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено надання на розгляд Верховної Ради України пропозицій щодо сплати страхових внесків у фіксованому розмірі фізичними особами -суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований та єдиний податки), та членами сімей зазначених фізичних осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, а також щодо вилучення із законодавства про спрощену систему оподаткування положень, які стосуються спрямування коштів до Пенсійного фонду України.
     Оскільки, на сьогодні, відповідні зміни до законодавства про спрощену систему оподаткування щодо положень, які стосуються спрямування коштів до Пенсійного фонду України, не внесені та з метою недопущення подвійної сплати внесків до Пенсійного фонду, Держпідприємництва вважає, що норми вищезгаданого Закону не можуть бути поширеними на суб'єктів спрощеної системи оподаткування до моменту законодавчого врегулювання цих питань шляхом прийняття спеціального закону про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва.
     Таким чином, з 1 січня 2004 року до внесення відповідних змін до законодавства України суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований та єдиний податки), сплачують внески до Пенсійного фонду України згідно з нормами законодавчих та нормативно-правових актів, якими запроваджені зазначені режими оподаткування, а саме Указу Президента України від 03.07.1998 № 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" та Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.1992 № 13-92 "Про прибутковий податок з громадян".
     
     Інформаційний лист Держпідприємництва від 17.01.2004 p. №250/0/042
     Враховуючи численні звернення суб'єктів підприємницької діяльності щодо підвищення вартості торгових патентів на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу та операцій з обміну іноземної валюти, в зв'язку з набуттям чинності з 1 січня 2004 року Закону України від 27.11.2003 № 1344 "Про Державний бюджет України на 2004 рік" (далі - Закон) Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва повідомляє наступне.
     Що стосується грального бізнесу, то статтею 57 Закону передбачено, що у 2004 році збільшується в два рази вартість торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу.
     Керуючись зазначеною нормою, органи державної податкової служби надають роз'яснення, що з 1 кварталу 2004 року сплата вартості торгових патентів на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу повинна бути проведена за новими ставками, а також має бути здійснена доплата за останній квартал строку дії торгового патенту.
     В той же час, пунктом 4 статті 5 Закону України від 23.03.1996 № 98/96 "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" (із змінами та доповненнями) встановлено, що торговий патент на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу має бути виданий на кожне окреме гральне місце (гральний автомат, гральний стіл) і термін дії цього патенту становить 60 календарних місяців.
     Згідно з пунктом 5 статті 5 цього Закону суб'єкти підприємницької діяльності сплачують вартість торгового патенту одноразово за 3 місяці щоквартально до 15 числа місяця, що передує звітному кварталу. А також ці суб'єкти можуть здійснювати попередню оплату вартості торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу за весь термін дії торгового патенту. При цьому, суб'єкти підприємницької діяльності звільняються від обов'язків додаткового внесення вартості торгового патенту в разі, якщо прийнятими після цього актами законодавства збільшується його вартість.
     Враховуючи зазначене, Держпідприємництва України вважає, що суб'єкти підприємницької діяльності, які сплатили вартість торгового патенту за весь термін дії цього патенту (60 календарних місяців), або сплатили до 15 грудня вартість патенту за 1 квартал 2004 року, звільняються від обов'язків додаткового внесення вартості торгового патенту за весь проплачений період, оскільки оплата торгового патенту на здійснення операції з надання послуг у сфері грального бізнесу була здійснена ними до набуття чинності норм Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік".
     Окремо зазначаємо, що збільшення вартості торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу нормами Закону України від 27.11.2003 №1344 "Про Державний бюджет України на 2004 рік" суперечить вимогам чинного законодавства, зокрема, частини другої статті 7 Закону України "Про систему оподаткування", якою встановлено, що зміна податкових ставок і механізм справляння податків і зборів (обов'язкових платежів) не можуть запроваджуватися Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік, оскільки, плата за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності, відповідно до пункту 19 статті 14 Закону України "Про систему оподаткування", відноситься до загальнодержавних податків і зборів (обов'язкових платежів).
     Крім цього, статтею 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.
     Аналогічним слід керуватися і при застосуванні норм статті 4 Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" щодо торгових патентів на здійснення операцій з обміну іноземної валюти, вартість яких збільшена втричі.
     Враховуючи вищевикладене. Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва вважає вимоги органів державної податкової служби щодо доплати за придбані торгові патенти такими, що суперечать чинному законодавству.
     Голова Держпідприємництва Інна Богословська
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2662 оценки: 5 от 1
© Свидетельство о публикации № 850
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика