Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Зри в корень! © Козьма Прутков

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Неплатежі енергогенеруючих підприємств Мінпаливенерго дестабілізують роботу газової галузі України
Автор: Станислав Власенко      Дата: 31.01.2004 12:06


     У лютому ДК „Газ України” буде вимушена звернутися до НАК „Нафтогаз України” щодо припинення постачання газу енергогенеруючим підприємствам Мінпаливенерго. Така ситуація зумовлена тим, що з кінця 2003 р. енергокомпанії спільно з Мінпаливенерго затіяли безпідставну тяганину навколо укладення договорів про постачання газу у 2004 р.
     
     У січні ДК „Газ України” визнала договір укладеним, оскільки генерації розпочали оплату палива, яке вони отримали у поточному місяці. Станом на 29 січня 2004 року енергогенеруючі підприємства Мінпаливенерго не узгоджували свої пропозиції з договорами Дочірньої компанії „Газ України” про постачання природного газу у лютому-березні 2004 р. Компанія не може надалі постачати паливо генераціям у лютому, оскільки їх безвідповідальний підхід і ставлення до господарської діяльності завдає Компанії значних фінансових збитків.
     
     Слід відзначити, що протягом 1998-2003 рр. борг енергогенеруючих підприємств Мінпаливенерго виріс до катастрофічного рівня і сьогодні загрожує стабільному функціонуванню газової галузі України. Усього генерації (Західенерго, Донбасенерго, Дніпроенерго, Центренерго) заборгували Дочірній компанії „Газ України” 1,266 млрд. грн. Найбільшими боржниками є Західенерго (станом на 1 січня 2004 р. борг становив 342,6 млн. грн.) і Центренерго (315,7 млн. грн.). Компанія зробила крок назустріч генераціям і погодилися здійснити реструктуризацію боргів Західенерго, Донбасенерго і Центренерго. Але це не сприяло оздоровленню ситуації.
     
     У 2004 році енергогенеруючі підприємства Мінпаливенерго продовжили практику нарощування поточних боргів. Станом на 28 січня 2004 р. генерації спожили природного газу на суму 109,7 млн. грн., оплативши лише 17,5 млн. грн. Також були підписані протоколи про виплату 30,9 млн. грн. в рахунок пільг та субсидій.
     
     Позиція енергогенеруючих підприємств суперечить чинному законодавству. Адже у пункті 13 Порядку забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом, що входить до постанови Кабінету міністрів України №1729 чітко записано: „Постачання природного газу всім категоріям споживачів здійснюється тільки за умови забезпечення його 100% оплати грошима”.
     
     Позиція енергогенеруючих підприємств Мінпаливенерго стає на перешкоді стабільній діяльності ДК „Газ України”. Заборгованість генерацій може призвести до надзвичайних ситуацій у ході опалювального сезону 2003-2004 рр.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2381 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 858
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика